2 miljoner svenskar vill ta det lite lugnare

Tempot i arbetslivet trappas upp och pensionsåldern höjs, men nästan hälften av alla yrkesarbetande vill ta det lite lugnare. Det visar en färsk undersökning som Inizio har gjort.

”Som jag ser det är det anmärkningsvärt”, säger Karin Nelsson, partner och grundare av  Inizio. ”Jag har egentligen inte sett att det gjorts undersökningar på det här sättet tidigare.”

Undersökningen redovisas i boken ”Ta det lite lugnare” av journalisterna Sigge Ennart och Olof Brundin. I boken berättar författarna med hjälp av några av Sveriges främsta stressforskare och psykologer hur vi som individer ska kunna leva ett lugnare liv och hoppa av ekorrhjulet.

Inizo intervjuade 1264 yrkesverksamma individer, som fick välja mellan fem olika alternativ. Var femte (21%) instämde i påståendet ”Jag jobbar för mycket efter eget val, men vill ta det lugnare.” Ytterligare 21 procent, motsvarande en miljon individer, instämde i påståendet ”Jag jobbar för mycket och känner mig tvingad till det, men vill ta det lugnare”. 

Bland dem som vill ta det lugnare finns en viss övervikt av högutbildade, kvinnor och storstadsbor.

Endast 6 procent kunde tänka sig att arbeta mer.

 

För mer info om undersökningen och boken kontakta gärna:

Karin Nelsson, Inizio, karin@inizio.se, 070-2213994

Sigge Ennart, författare, sigge.ennart@gmail.com, 070-525 22 23

Jan Sterner, Sterners Förlag, jan@sternersforlsag.se, 070-592 64 94

Sigfrid ”Sigge” Ennart har en bakgrund som reporter på Aftonbladet och en chefskarriär på tidningen och inom Schibsted. Olof Brundin, som nyligen avled,  har en liknande bakgrund. Boken är utgiven på Sterners Förlag.

 

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018