I fäders spår

vasamagnusDet är med stolthet vi berättar att Inizios egen Magnus idag har klarat sitt första Vasalopp. Med den hedervärda tiden 8:55 defilerade han under den klassiska målgångsskylten efter dagens öppna spår-tävlan.

Vi som suttit på våra häckar hemma i soffan har med spänning följt denna bragd i den för ändamålet utvecklade mobilappen. 7 kronor kostade det oss. Men eftersom vi ju är av den åsikten att statistik ska vara framåtsiktande och agerbar nöjde vi oss inte med de släta mellantiderna i appen. Nej, vi tog oss till den vanliga sajten också och där hämtade vi alla andra åkares data. Så att vi hade någonting att jämföra vår Magnus med liksom.

Som den första grafen visar låg Magnus som förstagångsåkare snäppet under det samlade tävlingsfältets genomsnittshastighet. Ja, ända till sista sträckan då han lägger på en spurt av guds nåde och kör i mål med en hastighet som är 5 procent högre än genomsnittsatleten i spåret.

Som synes börjar Magnus med 85 procent av fältets snittfart men har en relativ acceleration från början till slut. Vårt första, statistiskt underbyggda råd inför nästa års tävlan måste således bli: gå ut hårdare i början Magnus. Du håller längre än de andra.

vasafart

På Vasaloppssajten kan man också läsa om banans höjdsträckning. Det ger oss möjlighet att avgöra om det är uppåt eller nedåt som maskinen Magnus arbetar som bäst. Och som framgår av grafen nedan är Magnus 8 procent snabbare än sitt eget snitt på de sträckor som har ett nettonedförslut, men når bara upp i 87 procent av sin fart när det istället lutar uppåt. Också det totala startfältet påverkas förstås av banans lutning, men som synes i något mindre grad. De får inte till riktigt samma fartökning nedför, men tappar heller inte lika mycket uppför. Vårt andra råd lyder alltså: öva uppförsåkning. Nedför går det redan fort.

vasabacke
Med ytterligare statistisk coachning under året är vi säkra på att eliten får se upp 2014. Men kom ihåg: det viktiga är inte att vinna, utan att kämpa väl!

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018