Julstaden ingen digital turistmagnet

Göteborg är en grann stad så här års. Julstadens ljus lyser upp Avenyn utanför kontorsfönstren, Liseberg gnistrar som ett tomtebloss och färgsprakande fasadfilm spelas upp i 270 grader på Götaplatsen. Men lockar det resten av världen? Inte på webben i varje fall. Inte som sommarstaden Göteborg. Det visar en liten analys som vi har gjort.

julstaden_view

Utsikt från Inizios fönster mot Julstaden Göteborg

Analysen utgår från sökningar på Google. Nio års data har lagts samman och analyserats. Resultatet talar sitt tydliga språk: sökningar som rymmer ordet Göteborg (eller Gothenburg) är vanligast på sommaren och minst frekventa just i december. December ligger 10 procent under årsmedelvärdet.

julstaden_month

Julstaden är i första hand en intern angelägenhet. Och göteborgare googlar inte på Göteborg. Därför är det heller inte konstigt att man väljer att annonsera just i Göteborgs-Posten. I göteborgarnas tidning. Och på papper, inte på nätet. Kontrasteffekten blev fin när G-P refererade vår analys precis dikt an en annons från Julstaden.

julstaden

Ur Göteborgs-Posten 12-12-16

Analysen bjuder också på annat intressant. Vi noterar exempelvis att svenskarna, med sin industrisemester, ligger en månad före resten av världen. Google-söktrycket hemmavid slår i taket redan i juli, medan sökningarna från utlandet inte tar fart förrän i augusti.

Motsvarande mönster finns också för Stockholm, även om googlingarna om huvudstaden är jämnare spridda också till månader utanför semestersäsong.

Just koncentrationen till augusti märks till exempel tydligt för sökningarna från Tyskland, som jämte de nordiska grannländerna står för en stor del av de utländska sökvolymerna.

Norge utmärker sig genom att likna Sverige. Juli, inte augusti, är den månad då Göteborg är mest eftersökt i grannlandet. Där kan vi faktiskt också se ett ökat intresse i december, åtminstone i förhållande till de andra vintermånaderna.

Vår analys visar också att den där spontana idén om en weekend i Göteborg; idén som får människor att mata in ”Göteborg” i kombination med fraser som ”hotels” eller ”night life” i en sökmotor, den förutsätter pengar.

julstaden_week

Skillnaderna i de nio årens sökdata är små men stabila: sökningarna är som flest under första veckan i månaden, när lönen ännu inte är förbrukad. Sedan sjunker intresset vecka för vecka för att hämta sig den fjärde veckan, när ny löning är på ingående.

Det är förstås inte samma sak att googla på Göteborg som att resa till staden. Men för den som vill förstå fluktuationer i omvärldens intresse är Google, med sina drygt 30 miljoner sökningar, varje dag bara från Sverige, ett intressant ställe att börja.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018