Fler uppger att de blivit sexuellt trakasserade idag jämfört med förra året

Andelen svenskar som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier har ökat under det senaste året visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio som publicerats idag. Drygt 2 av 5 svenskar har blivit utsatta för sexuella trakasserier, det är 15 % fler än i maj 2016 då den förra undersökningen i samma ämne gjordes.
Nästan 70% av alla kvinnor har blivit utsatta för sexuella trakasserier, en femtedel fler idag än förra året då mindre än hälften uppgav att dem blivit sexuellt trakasserade. Vi ser också en rejäl ökning för männen, från 8% i förra undersökningen till 17% idag som uppger att de blivit utsatta.

Har du någon gång utsatts för sexuella trakasserier?


36% av alla män som blivit utsatta för sexuella trakasserier har blivit utsatta några gånger eller fler, mer än dubbelt så många kvinnor uppger detsamma. De flesta uppger att de blivit sexuellt trakasserade på fest/i krogmiljö (63%), följt av i offentlig miljö utomhus och offentlig miljö inomhus t ex buss, tåg, station, sjukhus (37%). Det som sticker ut är andelen som idag säger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i skolan, en tredjedel jämfört med en fjärdedel i sista undersökningen.

Var har du blivit utsatt för sexuella trakasserier?


I de flesta fall är det en eller flera okända personer som har trakasserat (47%) vilket är en minskning på 10% jämfört med förra året (57%). Överlag ser man en ökning på att man blivit trakasserad av någon man känner, partner, ex-partner, kompis, kompisförälder eller släkting/familjemedlem. Bland kvinnor är det fortfarande 98% som svarar att det är en man som trakasserat dem. Idag uppger fler män att dem blivit sexuellt trakasserade av män, 32% jämför med 29%.

Om du tänker på senaste tillfället, vem trakasserade dig?


Allt färre uppger att dem pratar helst med någon de känner om det de upplevt och alltfler uppger att dem inte har behov av att prata om det dem blivit utsatta för med någon, 27% idag jämför med 22% förra året.

Vem eller vilka pratar du helst med om det du upplevt när det gäller sexuella trakasserier?


I frågan om man känner att man måste göra något för att undvika sexuella trakasserier idag så ser man att fler tänker på hur de kommunicerar. 6% fler uppger att de är noga med vad de säger som har med sex att göra, undviker att lägga upp något som kan uppfattas som utmanande eller provocerande på sociala plattformar och tänker på hur de kommunicerar på nätet generellt.

Känner du att du idag måste göra något för att undvika sexuella trakasserier?


Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre som har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Undersökningen omfattar 1043 intervjuer under perioden 24 – 27 oktober, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018