Årets kvinna 2019

Årets kvinna 2019 är i princip en delad första plats mellan den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg och KD-ledaren Ebba Busch Thor. Det visar en undersökningen som publicerades i Aftonbladet idag.

Greta Thunberg har framför allt hämtat hem rösterna bland äldre och bland kvinnor. Detta skiljer sig från Ebba Busch Thor som i större utsträckning går hem hos den yngre generationen och bland män. Kvinnor och män hyllar också olika personer i övrigt.  Män hyllar i större utsträckning idrottskvinnor och sina fruar, medan kvinnor istället lyfter fram Sara Danius, Magda Gad och Frida Karlsson.

Om undersökningen:
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1106 intervjuer den 7 mars 2019 och är genomförd som en webbundersökning. Listan skapades genom att först ställa frågan helt öppet till 200 personer i en första undersökning och därefter förkoda de vanligaste svaren i fasta svarsalternativ.
Frågan som ställdes var: Rent allmänt, vilken svensk kvinna tycker du har utmärkt sig särskilt positivt under de senaste 12 månaderna?
Greta Thunberg
Ebba Busch Thor
Frida Karlsson
Magda Gad
Sara Danius
Annie Lööf
Fru/Sambo
Mia Skäringer
Mamma
Kronprinsessan Viktoria
Margot Wallström
Stina Nilsson
Bianca Ingrosso
Syster
Mormor/Farmor
Alice Bah Kunke
Sarah Dawn Finer
Alicia Vikander
Margeaux Dietz
Isabella Lövin
Silvana Imam
Sanna Nielsen
Någon annan, vem
Tveksam, vet ej
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018