Efter livet – en undersökning om döden

Sverige anses vara ett av världens mest sekulariserade länder. Det stämmer inte. Undersökningsföretaget Inizio har, på uppdrag av Aftonbladet, frågat svenska folket om deras inställning till döden. Och det verkar som om vi inte har en så vetenskaplig syn på liv och död som många av oss kanske tror. I en artikelserie i Aftonbladet presenteras undersökningen tillsammans med intervjuer och fakta.

Undersökningen visar att:
• Mer än en fjärdedel tror på ett liv efter döden och lika många är osäkra. Könskillnaden är stor: så många som en tredjedel av kvinnorna tror att vi lever vidare.
• Sex av tio är inte rädda för döden. Bara två av tio känner rädsla medan övriga är tveksamma.

Det som skrämmer oss mest med döden är att behöva lämna barn, familj och vänner. På andra plats kommer känslan av att inte vara färdig med livet.

En person som intervjuats i undersökningen säger:

”Jag är rädd att jag inte ska hinna uppfylla mina drömmar”, en annan är orolig över att himlen inte ska finnas. Flera tillfrågade känner rädsla över att behöva lämna sina husdjur, andra vill inte glömmas bort.
Att missa den framtida samhällsutvecklingen och nya uppfinningar är också något som bekymrar oss svenskar. En vanlig skräck är också att döden ska göra ont. En person säger ”Jag vill inte dö långsamt eller ligga som ett paket och bara vänta.”

Ta del av hela undersökningsresultatet här: 20160926

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1227 intervjuer, och genomfördes under perioden 20-24 september, 2016. Urvalet är prestratifierat på ålder, kön och region och vägt på samma variabler.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018