Fler moderata sympatisörer tycker AKB ska stanna än avgå

En Inizio-undersökning som presenteras i Aftonbladet idag visar att 47% av svenska folket tycker att AKB ska avgå, 32% att hon ska vara kvar och 21% är osäkra.

Bland moderater tycker de fler (43%) att hon ska vara kvar, än som tycker att hon ska avgå, var tredje (36%) och var femte (21%) är tveksamma.

AKB
moderaterna1
Bland de som tycker att hon ska avgå är det vanligaste (44%) att man inte vet vem som ska ersätta henne. Bland de kandidater som nämns är de populäraste kandidaterna  Ulf Kristersson (17%) och Mikael Odenberg (14%).

jpg
Bland moderaterna själva är det Ulf Kristersson (32%) främst och Mikael Odenberg (12%) och Elisabeth Svantesson (10%). Var fjärde moderat sympatisör (23%) är tveksamma.

 moderaterna

Bland kommentarerna finns många röster bland moderaterna som pratar om mobbing och att moderaternas problem inte är begränsat till ledarskapsfrågan. En tolkning är att de moderater som är kvar i partiet trots allt, i högre utsträckning än förra mätningen i juni, sluter upp bakom AKB. Många kritiker har redan lämnat partiet. Om vi alltså jämför med undersökningen som genomfördes i juni i samband med förra gången avgångskrav restes visade den att ungefär lika många var för att hon skulle avgå (41%) som att hon skulle stanna (41%) som partiledare, nu ser det alltså ut som att stödet för henne ökat något internt bland väljarna. Den populäraste kandidaten då att ersätta AKB bland de som ville att hon skulle avgå var Mikael Odenberg. Han tycks nu ha tappat i populäritet.

Moderater i undersökningen som stöttar henne säger:

”Anna Kinberg Batra är den person jag vill se leda Moderaterna, nu och i kommande val. Hon bör inte avgå. Det är viktigt att Moderaterna står enade. Bråk inom partiet skadar bara partiet ytterligare. Det är också viktigt att Anna Kinberg Batra vet att hon har stöd från många av oss väljare.”
”Att svartmåla Anna och genom media försöka få bort henne, utan att tala om vad som kommer i stället, är att driva hetsjakt för sin egen skull. Ett illojalt och trist beteende!”
”En stark, klok och trygg ledare för Sverige = AKB. Sluta mobba henne, för det är under vår värdighet att göra.”
”Jag är orolig för att hela diskussionen om AKB egentligen handlar om att vissa inte vill ha en kvinnlig statsminister.”
”Jag tror partiet förlora på den här debatten. Finns ingen kandidat med mera profil.”
”Moderaterna måste visa enighet kring den förda politiken. De politiker som är oroliga att förlora sitt politiska uppdrag ska inte vara i den branschen.”
”Om AKB mobbas iväg, får partiet inte min röst i framtiden.”
”Vansinnigt att byta partiledare så nära valet. Tyvärr måste AKB bytas ut direkt efteråt. Mycket illa med intern strid nu. Kommunledarna som strider nu har inte gjort ett tillräckligt bra jobb. De kommer att tappa jobbet och det är bra att de också blir utbytta.”
De som tycker att Anna Kinberg Batra ska avgå säger:
”Nedgången måste brytas – det krävs en ny styrman vid rodret.”
”Kinberg Batra kan sakfrågorna men går inte hem. Omöjligt läge.”
Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1483 intervjuer under perioden 23 -24 augusti 2017 och är genomförd som en webbundersökning. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågorna som ställdes var:

Fråga 1: Det diskuteras huruvida Anna Kinberg Batra ska fortsätta vara moderaternas partiledare eller om hon ska avgå. Vad tycker du? Ska hon vara kvar eller avgå?

Vara kvar

Avgå

Tveksam, vet ej

De som svarat avgå fick frågan:

Fråga 2: Vem tycker du isåfall ska efterträda Anna Kinberg Batra som partiledare för moderaterna?

Ulf Kristersson

Mikael Odenberg

Någon annan, vem?

Elisabeth Svantesson

Tomas Tobé

Johan Forsell

Jessica Polfjärd

Irene Svenonius

Tveksam, vet ej

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018