Förtroende för partiföreträdarna

Skärmavbild 2017-05-18 kl. 19.05.51I Aftonbladet publiceras i dag svenska folket förtroende för partiföreträdarna. Under våren har man sett ett rejält uppsving bland antalet medlemmar till Centerpartiet. I mars månads mätning gällande allmänhetens förtroende för partiföreträdarna ser vi en klar vinnare Annie Lööf (C) som får hela 41%, åtta procentenheter mer än Stefan Löfven (S) med sina 33%. Sen är läget väldigt jämt om tredje plats som delas Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V) som får 28% var följt av Jimmie Åkesson (SD) med sina 27%.

Tittar man på de senaste två mätningar som gjordes så är det bara Annie Lööf som fortsätter visa en stark positiv förändring. Hon ökade med 10 procentenheter i december 2016 och nu senast med sex procentenheter i mars 2017. Jan Björklund har i senaste mätningen fått ett litet uppsving med 6% jämfört med i december 2016. Ebba Bush Thor har inte visat någon förändring i de senaste tre mätningarna och hållit sig på eller över 20%-strecket. Den allianskollegan vars förtroende nu har dalat under än längre period och som också är den enda partiföreträdaren som tappat i förtroende i de två senaste två mätningar är Anna Kinberg Batra.
Jimmie Åkesson som i tidigare mätningar varit den enda partiföreträdaren som visat positiva förtroendesiffror sedan mars 2016 förra året har för första gången tappat med 4 procentenheter.

Bland den sittande regeringen är det bara Stefan Löven som uppvisar en blygsam positiv förändring. Han ligger på andraplats med 33% och ökat med 2%. I decembers mätning fick han upp förtroendesiffran med 1%. Förtroendet för Jonas Sjöstedt är relativt stabilt och har legat på 28%-29% i de tre senaste mätningarna.

Miljöpartiet skulle idag inte klara fyraprocentsspärren och inte överraskande har deras språkrör dem lägsta förtroendesiffrorna. Isabella Lövin (MP) som fick ett uppsving efter att hon ersatt Åsa Romson som språkrör tappar mest i förtroende (-5%) sedan mätningen i december 2016. Nu är det 15% som har stort eller mycket stort förtroende för henne. Kollega Gustav Fridolin har minst förtroende och ligger på 14%. Det verkade som han var på uppgång tittar man på december mätningen då han ökade med två procentenheter jämfört med juni 2016 men senaste mätningen gick han ner med två procentenheter.

Skärmavbild 2017-05-18 kl. 19.05.30

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1233 intervjuer under perioden 27 – 31 mars 2017 och genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiföreträdare. Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för…?

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018