Förtroendet för partiledarna

M-ledaren Ulf Kristersson stärker sin ställning hos svenska folket i Aftonbladet/Inizios stora mätning av förtroendet för partiledarna som presenteras idag.

Stefan Löfven (s) behåller sitt förtroende på samma nivå för tredje mätningen i rad. Mätningens största förändring är för Ebba Busch Thor (kd) som ökar sitt förtroende hos allmänheten. Jonas Sjöstedt (v) är den partiföreträdare som tappar mest i förtroende. För de båda språkrören är det fortsatt motigt. De har båda de lägsta förtroendesiffrorna en bra bit lägre än övriga.

De kvinnliga väljarna har störst förtroende för Stefan Löfven (s). Annie Lööf (c) har haft starkare förtroende än statsminister under mätserien, men i denna mätning ökar framförallt Ulf Kristersson (m) till en andra plats i förtroendeligan, knappt före Lööf. Jan Björklund (l) ökar lika mycket, men har en avsevärt lägre placering. En favorit hos kvinnorna brukar Jonas Sjöstedt (v) vara, men i denna mätning är han den partiledare som tappar mest.

De manliga väljarnas favorit är Ulf Kristersson (m). I sista mätningen i augusti 2017 Anna Kinberg Batra var partiledare noterade hon 22% som hade stort eller mycket stort förtroende. Kristersson har mer än fördubblat förtroendet bland männen sedan dess. De partiledare som kommer närmast honom är Stefan Löfven (s) och Jimmie Åkesson (sd). Det är inga stora rörelser jämfört med förra mätningen i december 2017.

Bland de yngre väljarna rör det sig en del i denna mätning jämfört med förra mätningen i december 2017. Förtroendet ökar rejält för Ulf Kristersson (m) som vinner förtroendeligan, strax före Annie Lööf (c) som ligger still. Jimmie Åkesson (sd) och Ebba Busch Thor (kd) vinner förtroende. Den partiledare som tappar mest är Jonas Sjöstedt (v).

Om vi vänder på förtroendefrågan och tittar på de väljare som helt saknar förtroende kan vi konstatera att Gustav Fridolin (mp) och Isabella Lövin (mp) är de partiföreträdare flest väljarna inte har förtroende för, tätt följda av Jimmie Åkesson (sd).

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1978 intervjuer under perioden 16 – 26 mars, 2018 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiföreträdare?

Mycket stort förtroende
Stort förtroende
Litet förtroende
Inget förtroende alls
Känner inte till personen
Tveksam, vet ej

Ulf Kristersson (M)
Jan Björklund (L)
Annie Lööf (C)
Ebba Busch Thor (KD)
Stefan Löfven (S)
Jonas Sjöstedt (V)
Isabella Lövin (MP)
Gustav Fridolin (MP)
Jimmie Åkesson (SD)

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018