Förtroendet för partiföreträdarna

Skärmavbild 2017-08-23 kl. 22.02.49I mätningen om förtroendet för partiföreträdarna som presenteras i dag i Aftonbladet fortsätter Annie Lööf att toppa listan över de partiföreträdare svenska folket har störst förtroende för. Hon tappar dock i förtroende för första gången sedan vi inledde mätningarna och hon tappar rejält, med 5-procentenheter jämfört med föregående mätning som gjordes i anslutning till Almedalen. Hon minskar därmed avståndet till statsminister Stefan Löfven som innehar andra platsen i mätningen. I stort sett samtliga partiledare utom Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor har tappat i förtroende sedan dess.

För Miljöpartiets båda språkrör innebär mätningen också att de är de partiföreträdare som svenskarna fortsatt har minst förtroende för med bred marginal.

I föregående mätning stärkte flera partiföreträdare sin ställning bland svenska folket jämfört med mätningen dessförinnan som gjordes i mars. Under senvåren inträffade terrorattentatet på Drottninggatan som föranledde en uppslutning bland partiledarna. Både Anna Kinberg Batra och Gustav Fridolin hade dock en motig vår och var ifrågasatta på sina positioner. Denna mätning innebär att de fortsatt tappar och når sina lägsta nivåer under den tid som vi mätt förtroendet.

Inför Almedalen valde Stefan Löfven att istället genomföra en Sverigeturné, vilket som sammantaget framstår som ett bra initiativ där han går sin egen väg och möter väljarna direkt istället för PR-konsulter i Almedalen. Sedan kom skandalen kring Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster som kulminerade under semestern i samband med att Alliansen framförde krav på misstroendevotum mot tre statsråd. Stefan Löfven svarade genom att avsätta två av de tre statsråden och utmanade Alliansen kring Peter Hultqvist och återtog på så sätt initiativet i frågan. Dessa faktorer har sannolikt gynnat honom i denna mätning, medan Alliansens partiledare ser ut att ha förlorat, förutom Ebba Busch Thor som har ökat sitt förtroende något.

I denna mätning har vi också frågat hur svenskarna tycker att regeringen sköter sitt jobb och om alliansen skulle göra ett bättre eller sämre jobb ser vi att regeringen ligger kvar på i princip samma nivå som inför Almedalen, medan alliansen får sämre resultat. Sammanfattningsvis har regeringskrisen alltså skadat alliansen trovärdighet som regeringsdugliga. Betyget på Stefan Löfven som statsminister är oförändrat.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1927 intervjuer under perioden 5-10 augusti 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018