Händelserna som påverkade väljarna

Gymnasielagen för ensamkommande ungdomar påverkade flest väljare i valet.

Det visar en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio. Läs artikeln här.

Sammanfattning
Den händelse som påverkat flest när gäller hur de röstade i riksdagsvalet var den s.k. gymnasieamnestin (25%), följt av Decemberöverenskommelsen (17%) och terrorattacken på Drottninggatan (15%).

Notera att de svarande har fått ange mer än ett svarsalternativ och att det också är 35% som säger att det inte är något särskilt som påverkat. Några utdrag:

  • Gymnasieamnestin spelade betydligt större roll för SD-väljarna och även för Alliansväljarna (om än i lägre utsträckning).
  • För rödgröna väljare var det inte någon särskild händelse som spelade roll för hur de röstade (47%), men om det är något är det Nya Karolinska och sommarens torka och bränder samt att Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med SD.
  • För KD-väljare (36%) spelade DÖ större roll än för övriga Alliansväljare. Ännu viktigare för SD-väljare dock (43%).
  • SD:s väljare anger flest enskilda politiska händelser och S-väljare minst. För S-väljare säger varannan att det inte är någon särskild händelse som spelar roll.

Rapporten finns att ladda ned här: Händelserna som påverkade väljarna

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 10 358 intervjuer under perioden 9-16 september 2018 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var:
Är det någon eller några politiska händelser under de sista fyra åren som påverkat vilket parti du röstade på i riksdagsvalet?

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018