Hotet kring Nordkorea

Efter den senaste tidens upprepade uppskjutningar av missiler av Nordkorea och konfrontationer mellan landets president Kim Jong-Un och USAs president Donald Trump samt diskussioner i FN och säkerhetsrådet finns nu en oro bland en majoritet (56%) av svenska folket att konflikten med Nordkorea ska eskalera till krig.  Det visar en ny mätning som är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet. De tillfrågade fick en fråga om hur pass oroliga dem är för sju olik olika situationer. Fler är oroar sig för global uppvärmning (66%) än konsekvensen av konflikten i Nordkorea (56%).

Frågan som ställdes var: Hur pass orolig är du för följande?

Global uppvärmning (66%)
Att konflikten med Nordkorea ska eskalera till krig (56%)
Kriminalitet i mitt närområde (41%)
Djup lågkonjunktur (35%)
Att en dödlig sjukdom ska drabba mig (26%)
Att farlig sjukdomsepedemi ska nå Sverige (tex Ebola) (14%)
Att jag ska bli arbetslös (13%)

nordkorea1
Generellt är kvinnor oroligare än män, äldre mer oroliga än yngre och Alliansväljare är mer oroliga än de Rödgröna. SD-sympatisörer är minst oroliga. Det som oroar SD-sympatisörerna mest är kriminalitet i närområdet (77%).
nordkorea2
Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1029 intervjuer under perioden 5 – 8 september 2017 och är genomförd som en webbundersökning. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018