L och Fi förlorar sin plats – Första EP Väljarbarometern

Liberalerna och Feministiskt Initiativ skulle förlora sina platser i EU Parlamentet om det vore val idag visar Aftonbladet/Inizios första Väljarbarometer inför det stundade valet den 26 maj som presenteras idag.  Liberalerna (dåvarande Folkpartiet), som det mest EU-vänliga partiet och med en stark kandidat i Marit Paulson, fick ett resultat på 9,9% i förra EU Parlamentsvalet 2014. Detta var dock en försämring jämfört med valet innan 2010 då man fick 13,6%. I denna mätning tappar Liberalerna till 3,7% (-6,2), vilket innebär att om detta blev valresultat skulle man inte komma in i parlamentet som har en 4 procentspärr. Feministiskt Initiativ gjorde 2014 en stark valrörelse och kom in i EU Parlamentet med ett mandat som gick till toppkandidaten Soraya Post. Det mandatet ser man nu alltså ut att förlora. I denna mätning får Fi 1,4%.

Även Miljöpartiet gjorde ett bra EU-val 2014 och fick 15,4% av rösterna, vilket motsvarade 4 mandat. Gustav Fridolin var då lycklig och badade i fontän på Mariatorget tillsammans med Soraya Post (Fi). I dagens mätning tappar Miljöpartiet och får 8,7% (-6,7), vilket förvisso är mycket bättre än väljarbarometern avseende riksdagsval, men det största enskilda tappet för ett parti i denna mätning. Att partiet ökar i förhållande till mandatperiodens dåliga opinionssiffror på hemmaplan kan vara en effekt av att klimatfrågan är viktig för väljarna i EU-val och att partiet har en av de mest kända toppkandidaterna i Alice Bah Kunke.

Sverigedemokraterna ser ut att gå mot ännu ett succéval. I EU-valet 2014 fick partiet 9,7% vilket motsvarade 2 mandat. I denna barometer får SD 17,4% (+7,7), vilket är den största ökningen för ett enskilt parti i mätningen. SD uppfattas som ett anti-etablissemangsparti och tilltalar väljare som är EU-kritiska. Utmaningen kan vara att mobilisera väljarna, något som SD hittills dock varit framgångsrika med.

Vänsterpartiet är också ett EU-kritiskt, men av andra skäl. V ser ut att öka något i förhållande till EU-valet 2014 till 7,6% (+1,3). Partiets toppnamn Malin Björk är tillsammans med Fredrik Federley (C) den enda av partiernas förstanamn i detta val som ställer upp ytterligare en mandatperiod.

Moderaterna gjorde ett svagt valresultat 2014 på 13,7%, vilket var en försämring från valet 2010 då M fick 18,8%. M brottas med interna problem och det har varit en del turbulens kring EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt som förlorade sin plats på listan. Denna väljarbarometer visar dock att partiet ökar till 15,9%.

Kristdemokraternas slogan i EU-valet ”Make EU lagom again” har av en del setts som en flirt med EU-kritiska väljare och ett försök att locka SD-sympatisörer. Kristdemokraterna toppar också listan med två tunga profiler som Sara Skyttedal och David Lega. I denna mätning ser KD ut att göra ett bra val och ökar från 5,9% 2014 till 9,0% i dagens mätning.

Centerpartiet toppar sin lista med Fredrik Federley som kryssades in i EU Parlaments valet 2014. I dagens väljarbarometer ökar partiet från 6,5% i valet 2014 till 9,4%.

Socialdemokraterna ser ut att behålla sin ställning i detta val med 24,9%. I valet 2014 fick S 24,2%.

För att tolka denna väljarbarometer är viktigt att understryka några osäkerheter som är förknippade med mätningen. En faktor är att valrörelsen till EU Parlamentet ännu inte har startat, trots att det idag bara är en månad kvar till valet. Vad partierna och kandidaterna vill är fortfarande okänt för många. Väljarna är dessutom rörligare och inte lika benägna att rösta på samma parti som de gör i riksdagsval. Det finns ytterligare en osäkerhet kopplat till valdeltagandet då det är lägre i ett EU-val jämfört med ett riksdagsval. 2014 var valdeltagandet 51% i Europaparlamentsvalet och i riksdagsvalet 2014 86%. I riksdagsvalet 2018 ökade valdeltagandet något till 87%. Vad de utdragna regeringsförhandlingarna inneburit för röstbenägenheten återstår att se. Ökar intresset för att rösta eller har intresset minskat? Dessutom vet vi att röstbenägenheten ser olika ut för olika demografiska grupper vilket gör att partier har olika mycket att vinna på att mobilisera sina väljare. SCB har undersökt detta och även SOM-institutet har analyserat valdeltagande.

Om undersökningen

Väljarbarometern är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2068 intervjuer under perioden 15-25 april, 2019 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var:

Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till EU-Parlamentet idag?

Moderaterna

Liberalerna

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Miljöpartiet

Sverigedemokraterna

Feminstiskt Initiativ

Annat, vilket?

Inizio redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

EP Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin@inizio.se

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018