Landet ätstörd


I programserien Landet ätstörd som presenteras i Aftonbladet idag visar en undersökning från Inizio att var tredje svensk är missnöjd med sin kropp och att fler kvinnor än män är missnöjda. Både män och kvinnor förknippar sin kropp med otillräcklighet, men medan nästan varannan man är bekväm med sin kropp, vittnar fler kvinnor om känslor som har med otillräcklighet, svaghet och ångest. Förhållandet till mat är skiljer sig också mellan könen. Män känner i högre utsträckning ett njutningfyllt, enkelt och lustfyllt förhållande till mat, medan kvinnor känner mer ett komplicerat förhållande till mat.

Nästan åtta av tio svenskar har vidtagit olika åtgärder för att gå ned i vikt. Det handlar om att ändra kostvanor/gå på diet, öka träningen, ändrat träningsvanor eller att välja bort vissa livsmedel helt och hållet. Även fettsugning och gastric by pass nämns. Det gäller både män och kvinnor och olika åldrar, i synnerhet de mellan 30-49 år.

Bara var fjärde svensk (23%) äter alltid vad de vill äta. Andelen är högre bland män och lägre bland kvinnor. Det främsta skälet för att inte äta det man vill är att man inte vill gå upp i vikt. Andra orsaker att inte äta det man vill har att göra med andra hälsoskäl, att det är för dyrt eller att man är allergisk.

De flesta, både män (54%) och kvinnor (62%), uppger att de får oönskade kommentarer om sin kropp. Bland de under 29 år är andelen 73%.

Var tionde svensk (10%) anser sig lida av någon form av ätstörning. Andelen bland män är 6 procent och bland kvinnor 14 procent. Bland svenskar under 29 år är andelen 20 procent. Andelen sjunker med åldern och i princip ingen över 65 år anser sig lida av ätstörning.

Läs hela rapporten här: Landet ätstörd februari 2018

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018