M-väljarna vill att M fortsätter samtal med SD

Under sin tid som partiledare så har Anna Kinberg Batra fått kritik för beskedet att Moderaterna ska samtala med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott och förhandla med Sverigedemokraterna i enstaka frågor. Enligt en undersökning som genomförts av Aftonbladet/Inizio vill majoriteten (70%) av moderaternas egna väljare att dem fortsätter samtala med SD, 17% tycker inte det och 13% är tveksamma.
samtala_SD_2
Anna Kinberg Batra har meddelat att hon avgår som partiledare för moderaterna. Nu söker moderaterna en ny partiledare. I samma undersökning så ställdes en fråga om vilka tre egenskaper som de tillfrågade tycker är viktigast hos en ny partiledare för moderaterna. ”Tydliga värderingar” och ”förtroendeingivande” är det två viktigaste egenskaperna som får 53% vardera. På andra plats kom ”förmåga att fatta beslut” (40%) och därefter ”statsmannamässig” (36 procent). På sista plats hamnar ”humoristisk”, 5 procent av m-väljarna tycker det är viktigt. Två andra egenskaper som hamnar längre ner är ”positiv” och ”entusiasmerande” (14 respektive 12 procent).

samtala_SD_1

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1628 intervjuer under perioden 28-31 augusti 2017 och är genomförd som en webbundersökning. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Fråga 1: Anna Kinberg Batra har meddelat att hon avgår som partiledare för moderaterna. Nu söker moderaterna en ny partiledare. Vilka egenskaper tycker du är viktigast hos en ny partiledare för moderaterna?
Fråga 2: Anna Kinberg Batra har under sin tid som partiledare fått kritik för beskedet att Moderaterna ska samtala med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott och förhandla med Sverigedemokraterna i enstaka frågor. Tycker du att Moderaterna ska fortsätta att ha denna hållning eller inte?

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018