Varannan kvinna sextrakasserad

I en undersökning som Inizio gjort för Aftonbladet inom ramen för den pågående artikelserien #inteensam uppger nästan varannan (47%) kvinna att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Motsvarande siffra för män är 8 procent. Bland unga säger en stor majoritet att förövaren eller förövarna är okända personer.
Skärmavbild 2016-06-09 kl. 11.47.19

Absolut vanligast miljön att bli utsatt för sexuella trakasserier i är på fest eller i krogmiljö, därefter kommer offentliga miljöer inomhus och utomhus samt i jobbsituationer. Noterbart är dock att nästan hälften av de unga (upp till 29 år) uppger att de blivit utsatta via sociala medier, nätet, sms eller telefon.

Det är vanligt att kvinnor undviker ställen, klädsel, situationer och personer där de tror det finns en risk att bli utsatt. Var tredje kvinna undviker beteenden som kan uppfattas som sexuella inviter och 37 procent tänker på hur de kommunicerar på nätet, för på så sätt undvika sexuella trakasserier.

Läs mer i Aftonbladets artikelserie #Inteensam

Fakta om undersökningen:

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel, som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten från 16 år och uppåt och 2863 personer har intervjuats under perioden 29 april -3 maj 2016. Undersökningen är genomförd som en webbundersökning.

Syftet med undersökningen var att ta reda på utbredning och åsikter angående sexuella trakasserier.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018