Opinionsläget Almedalen 2017

2017-07-08 (2)
Aftonbladets Matilda Wennerholm leder ett samtal under Almedalsveckan om opinionsläget tillsammans med Amanda Lind, partisekreterare Miljöpartiet, Elisabeth Svantesson riksdagsledamot Moderaterna, Jonas Hinnfors, professor Statsvetenskap Göteborgs Universitet och Karin Nelsson, Opinionschef Inizio

Sammanfattningsvis kan det konstateras att de flesta siffror i årets Almedalsmätning vänder till regeringen Löfvens fördel jämfört med läget för ett år sedan.

En majoritet av svenska folket tycker att Sverige är på fel väg, att regeringen gör ett dåligt jobb och att Alliansen skulle gjort ett bättre jobb. Löfven får också bättre betyg än tidigare år, förutom när han var nytillträdd som statsminister 2014. Få tror på att extraval är sannolikt under mandatperioden. Om svenskarna måste välja statsminister efter nästa val är det jämnt mellan Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven.

Effekterna av högkonjunkturen syns i undersökningen på så sätt att fler tror på bättre ekonomi än sämre. Framtidstron märks också genom att alltfler tycker att  Sverige är ett föredöme för andra länder, att Sverige kommer att hävda sig ekonomiskt de kommande 4 åren och att Sverige är ett framtidsland.

Svenska folkets åsikt om vinster i välfärden har inte förändrats under mandatperioden. Den vanligaste åsikten är att det mesta av vinsten ska återinvesteras i verksamheten och endast en mindre del ska få delas ut.

När det gäller flyktingpolitiken är den vanligaste åsikten att den är dålig och bör stramas åt ytterligare. De flesta svenskar tycker att det parti de sympatiserar med bör föra samtal med Sverigedemokraterna i riksdagen, andelen har dock minskat sedan januari 2017. Samtidigt är Sverigedemokraterna det parti svenska folket tycker är sämst. Det är naturligtvis polariserat så att rödgröna sympatisörer i stort mangrant tycker sämst om sd och sd-väljare tycker sämst om Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet. Det parti flest svenskar tycker att nästbästa parti är Moderaterna.

Om Alliansen blir mindre än de rödgröna efter nästa val, vill de flesta alliansväljarna se en Alliansregering med stöd av sd.
Bland samtliga väljare ses numer Annie Lööf som alliansens ledare, vilket är en omsvängning jämfört med förra året, då Anna Kinberg batra med självklarhet sågs som alliansens ledare.

Resultaten i rapporten presenterades olika dagar i olika sammanhang under Almedalsveckan, ibland med partispecifika nedbrytningar. Läs en sammanfattning av rapporten här:  Opinionsläget Almedalen 2017 final

Vid frågor kontakta Karin Nelsson, karin@inizio.se

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018