Partiledarförtroendet

Förtroendet för Annie Lööf (C) sjunker rejält i Aftonbladet/Inizios senaste undersökning av väljarnas förtroende för partiledarna. Annie Lööf tappar 12 procentenheter jämfört med föregående mätning för en månad sedan då vi konstaterade att förtroendet för Alliansens samtliga partiledare sjönk. Då var det Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M) som tappade mest och förtroendet sjönk bland Alliansen väljare som tidigare haft högt förtroende för varandras partiledare. Kristdemokrater och Moderater tappade förtroende för Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) och Liberaler och Centerpartister tappade förtroende för Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).

I denna mätning tappar Lööf även bland de Rödgröna väljarna. Även Björklunds tapp kan härledas till minskat förtroende hos de Rödgröna sympatisörerna.

Väljarna har fortsatt störst förtroende för Stefan Löfven (S) som sakta ökat sitt förtroende och nu når sitt högsta värde sedan mätserien inleddes i mars 2015.  Ebba Busch Thor (KD) stärker återigen sin ställning och är nu på samma nivå som Löfven (S).

Vi kan även se att bland de partiledare som svenskarna helt saknar förtroende för är det fortsatt Fridolin (55%), Åkesson (53%) och Lövin (52%) som toppar listan tillsammans med Annie Lööf, där nu 51% uppger att de saknar förtroende för henne. Det är en ökning med 10 procentenheter jämfört med för en månad sedan.

Ladda ner rapporten här: Partiledarförtroende december 2018

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 571 intervjuer under perioden 14-19 december, 2018 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiföreträdare?

Mycket stort förtroende

Stort förtroende

Litet förtroende

Inget förtroende alls

Känner inte till personen

Tveksam, vet ej

 

Ulf Kristersson (M)

Jan Björklund (L)

Annie Lööf (C)

Ebba Busch Thor (KD)

Stefan Löfven (S)

Jonas Sjöstedt (V)

Isabella Lövin (MP)

Gustav Fridolin (MP)

Jimmie Åkesson (SD)

Siffrorna är framräknade så att de som inte känner till partiföreträdaren exkluderas i beräkningen av förtroendet.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018