Mer grönsaker och mindre kött. Var tredje svensk tänker skära ned sin köttkonsumtion de närmaste fem åren. Det visar en undersökning om svenska folkets attityder till kött och grönsaker som Schibsted/Inizio gjort på uppdrag av SvD.
Den kraftigt ändrade synen på protein och grönsaker som nu får hela livsmedelsbranschen att dramatiskt se över sina sortiment framträder tydligt i en opinionsmätning gjord av Schibsted/Inizio på uppdrag av SvD.
Undersökningen bygger på 1118 intervjuer gjorda i oktober i Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket.
Bland samtliga tillfrågade svarar hälften, 54%, att de idag äter mer grönsaker än för fem år sedan. Lika många, 55%, tror att de kommer att äta ännu mer grönsaker om ytterligare fem år.
En uppmärksammad undersökning som publicerades tidigt i våras, den så kallade Felixbarometern, kom fram till ett liknande resultat – då angav 49 procent att de äter mer grönsaker och 55 procent att de kommer att äta mer i framtiden.
När SvD/Inizio ställer samma fråga om kött svarar 37 procent att de äter mindre kött än för fem år sedan, även det i nivå med Felixbarometern som görs på uppdrag av livsmedelskoncernen Orkla.
Om undersökningen
Undersökningen är gjord på uppdrag av Svenska Dagbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1118 intervjuer under perioden 18 – 21 oktober 2016 och är genomförd som en webbundersökning.
Läs mer om Proteinskiftet i Svenska Dagbladets artikelserie här.