Rapport från seminariet: Är Sverige på väg åt rätt håll?

Seminarium_OK_151012_18

I början på veckan bjöd Aftonbladet och Inizio in till ett politiskt samtal. Utgångspunkten var Aftonbladet och Inizios färska rapport om opinionen i Sverige. Läs allt om undersökningen härVill du testa att vara med i vår panel så kan du gå med här. Alla får vara med, men alla får inte svara på alla frågor. Ur vår panel med 30 000 medlemmar drar vi vid varje undersökning ett urval som speglar svenska folket. Vi har på 18 månader genomfört 250 undersökningar.

De aktuella siffrorna presenterades av Inizios analytiker Karin Nelsson. Dessa kommenterades av Aftonbladets Lena Mellin och en panel bestående av kommunikationschef Nina Wadensjö från Socialdemokraterna och kommunikations- och analyschef Per Nilsson, Moderaterna. I publiken på World Trade Center i centrala Stockholm satt representanter från media, opinionsinstitut, allmänhet och politiker. Samtalet leddes av Inizios Viggo Cavling.

Seminarium_OK_151012_16

Karin Nelsson inledde med att berätta att Ebba Busch Thor vann förra veckans partiledardebatt i SVT. Karin redovisade också svenska folkets inställning till nyss begravda Decemberöverenskommelsen. På ett år har svenska folket gått från att vara positiva till överenskommelsen att tycka att den är dålig. Endast socialdemokratiska väljare är positiva till överenskommelsen. Bland alliansen väljare finns mycket få som uppskattar DÖ. Sista frågan i första blocket var frågan om Sverige är på rätt väg. Det tycker inte svenska folket. En klar majoritet tycker att landet är på fel väg och bland alliansens väljare är siffran 69 procent. Mest skeptiska till utvecklingen är SD:s väljare. Hela 92 procent tycker att Sverige är på väg åt fel håll.

Seminarium_OK_151012_09

Frågan till panelen blev förstås när utvecklingen vänder. Nina Wadensjö trodde inte på en snabb vändning utan att framhöll att det kommer att ta lång tid. Hon trodde att oron över att klyftorna ökar var en förklaring och vidhöll att känslan att Sverige är på väg åt fel håll var allt annat än ny. En fråga till panelen var om vi kommer att se fler gräsrotsuppror av den typen som blev Decemberöverenskommelsens fall. Nina Wadensjö trodde inte att så skulle bli fallet i andra partier. Men Per Nilsson höll inte med. Han trodde att det nya medielandskapet med sociala medier som Facebook och Twitter innebär en ny möjlighet att organisera sig mot partiledningen. Dessa “uppror” ger även stort genomslag i medierna. Per ville dock inte kalla detta fenomen för uppror utan valde att kalla gruppen som inte håller med partiledningen för “positiva medlemmar som vill förändra Sverige”.

Per Nilsson hade stor förståelse för svenska folkets känsla att Sverige är på väg åt fel håll.

– Absolut, vi har ett nytt växande utanförskap i Sverige. Många unga och utrikesfödda får allt längre till sitt första jobb. Geografiskt sker samma utveckling. Vi har dessutom en akut flyktingsituation.     

Seminarium_OK_151012_04

I block två redovisade Karin Nelsson svenska folkets syn på de viktigaste politiska frågorna. Just nu är flykting och invandring nummer 1. Knappt 40 procent tycker så. Jobb och sysselsättning är på andra plats och utbildning och skola är på tredje plats. Siffrorna har förändras radikalt de senaste månaderna och sedan valdagen för drygt ett år sedan. I Inizio och Aftonbladets undersökning får panelen utse 3 frågor som de tycker är viktiga utifrån en lista med 15 förslag. Per Nilsson höll med om siffrorna och redovisade Demoskops mätning om viktighet. I den får man bara välja ett alternativ, vilket leder till differens mot Inizios mätning:

– I Demoskops undersökning anser hela 53 procent att Flykting och invandring är viktigast. Den siffran är högre än siffran för ekonomi under finanskrisen. De partier som har hög trovärdighet i de frågor som väljarna tycker är viktiga blir relevanta. Alla behöver inte hålla med, men det är viktigt att vara relevant.  

Även Nina Wadensjö på Socialdemokraterna höll med om detta.

– Vi jobbar med de här listorna hela tiden. I valrörelsen pratar vi om våra starkaste kort. Mellan valen måste vi prata om andra saker och utveckla vår politik. Vi känner alla att det är en annan fråga i dag som är högt upp på dagordningen än bara för ett år sedan.

Lena Mellin från Aftonbladet var kritisk till att SD fått äga frågan invandring och flyktingar.

– De andra partierna har överlämnat den här frågan till Sverigedemokraterna. De har monopol på frågan och det är dåligt gjort av de andra partierna. Frågan är inte en kanin som dök upp ur hatten utan det här var ett problem redan för 1,5 år sedan.

I undersökningen ser vi nästan 40 procent av svenska folket tycker att SD har den bästa politiken för invandring och flyktingar. Per Nilsson betonade att väljarnas förtroende i viktiga frågor är trögrörlig materia.

– Det tar lång tid att ändra människors inställning. Många opinionsbedömare och ledarskribenter skriver att det kom en positionsförändring och sedan gick det en vecka och inget hände i opinionsmätningarna. Till och med inne i det egna partiet är det svårt för medlemmarna att uppfatta att det har hänt något. Om Vänsterpartiet vill bli ansvarstagande i frågan ekonomi räcker det inte med ett utspel om ränteavdragen… Det tar ett till två år att förflytta sig.

Seminarium_OK_151012_12

En fråga som bubblar under radarn och varje gång det kommer en rysk ubåt till Stockholms skärgård kommer upp på agendan är försvaret. Här var Moderaternas Per Nilsson självkritisk.

– I valet tappade vi en del väljare i försvarsfrågan. Det är en myt att de gick till SD, sanningen är att de gick till Folkpartiet. Nu har vi återfått förtroende i den frågan och jag tror att vårt ja till Nato spelat roll. I debatten har vi gått hårt åt SD, det är ett parti som inte vill vara med i Nato. De pratar om ett starkt försvar, men har inga internationella kontaktytor som krävs för att få ett starkt försvar. De har dessutom en tveksam relation till Ryssland. Många kärnborgerliga väljare som lockats till SD skulle ändra sig om de fick reda på vad partiet faktiskt tycker i frågan. På sikt är detta ett stort problem för SD som vi kommer att fokusera mer på.

Att det kommer fler breda uppgörelser mellan regeringen och alliansen framkom flera gånger under panelens samtal. Men Nato kommer inte att vara ett av dem.

– Där tycker vi ganska olika… Försvarsfrågan är speciell eftersom den inte är högst upp på agendan när det handlar om val, förklarade Socialdemokraternas Nina Wadensjö.

Aftonbladets Lena Mellin höll med om att försvaret är liten fråga för de flesta, men för några är det en otroligt viktig fråga.

– Detta är en fråga som kan få människor att byta parti. Få frågor har den digniteten. Jag tycker att Natofrågan är spännande. Den både ideologisk och praktisk. Vad som händer i Finland är viktig. Försvaret kan segla upp på agendan.

Vill du veta mer om Aftonbladet och Inizios opinionsmätningar? Tveka inte att ta kontakt med oss om du har frågor eller vill ha en egen mätning.

Seminarium_OK_151012_24

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018