Regeringsbildningen

En ny undersökning från Aftonbladet/Inizio visar att 23 procent av väljarna vill ha en regering med M, KD och SD.

Sedan i mars har Aftonbladet/Inizio regelbundet ställt frågan om vilket regeringsalternativ väljarna föredrar. Stödet för något regeringsalternativ har då aldrig varit så starkt som 23 procent.

Näst populärast är en regering med S, MP och V med 18 procent. En Alliansregering har varit det mest föredragna alternativet bland väljarna fram till oktober, så alternativet M, KD och SD gick förbi. Samtidigt ökade stödet för en blocköverskridande regering bestående av S, MP, L och C. Förklaringen till det förändrade väljarstödet står att finna bland just Alliansväljarna. M- och KD-sympatisörer kan nu i högre utsträckning tänka sig en regering med SD och C- och L-väljare kan tänka sig en blocköverskridande regering.

Tre av fyra väljare (76%) tycker att partierna har hanterat regeringsbildningen dåligt. Andelen är densamma (74%) som för en månad sedan när samma ställdes.

 

Bland de som tycker att partierna hanterat regeringsbildningen dåligt tycker flertalet, 55 procent, att Centerpartiet bär störst ansvar, en ökning med 5 procentenheter jämfört med förra mätningen i november.

Bland de som tycker att partierna hanterat regeringsbildningen bra är det vanligaste svaret, 42 procent, en svag ökning från november att det är Socialdemokraterna. Det näst vanligaste svaret är Centerpartiet på 23 procent, en nedgång från 35 procent.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2207 intervjuer under perioden 10 december 2018 och är genomförd som en webbundersökning.

 

 

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018