Så här firar svenskarna jul

pepparkakor1-webMånga drömmer om en vit jul, men långt ifrån alla har en.

Mer än hälften av svenskarna dricker alkohol under julhelgen – trots att barn är med i firandet, visar en ny undersökning av Aftonbladet/Inizio som presenteras idag.

Nästan alla svenskar (88%) firar jul.

Den känsla flertalet som firar jul förknippar med jul är gemenskap (63%) och att det är mysigt (58%). Många förknippar julen också med glädje (36%) och lugn och ro (32%). Bland de negativa känslorna är det framförallt stress och oro som dominerar (12%).
De flesta (67%) som firar jul ska fira merparten av julen i hemmet. Ungefär lika många (66%) firar jul tillsammans med den närmaste familjen.
I snitt lägger svensken som firar jul 4 700 sek på julklappar. Kvinnor handlar för högre belopp än män.
De flesta (57%) som firar jul med barn närvarande svarar att de dricker alkohol. Var femte (22%) av de som firar med barn dricker inte alkohol och lika många (22%) uppger att de avstår när barn är med.

 
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1005 intervjuer under perioden 9-13 december 2016 och genomförd som en webbundersökning.
 

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018