Så var 2017 del 1

I slutet av förra året lät tidningen Washington Post undersöka vad amerikanska folket tycker om läget och utvecklingen i landet och om hur året varit för president Donald Trump.

Vi inspirerades av undersökningen och gjorde motsvarande undersökning bland svenska folket, som idag publiceras i Aftonbladet. Man ska iaktta försiktighet när det gäller att jämföra undersökningsresultaten, men vi kan se följande mönster:


I Sverige anser fler svenskar att 2017 överlag var ett bra år. Ungefär lika många amerikaner tycker att det var ett bra år som tycker att det varit ett dåligt år. Övriga respondenter uppger att de är tveksamma eller inte vet hur 2017 varit.

I Sverige tycker nästan varannan tillfrågad att 2017 varit ett dåligt år för Stefan Löfven, var tredje att det varit ett bra år. Mönstret följer partisympatierna väl och statsministern har sina främsta supporters inom det rödgröna blocket.

När vi studerar resultatet av undersökningen i USA som avser året för president Trump är det en majoritet (60%) som tycker att det varit ett dåligt år för honom och ungefär lika stor andel som i Sverige som tycker att det varit ett bra år för president Trump. Även i detta fall följer det partisympatier, där republikaner i högre utsträckning tycker att 2017 var ett bra år för honom.

Flertalet, både i USA och i Sverige tycker att 2017 varit bra för dem personligen och för landets ekonomi. Färre tycker, både i USA och i Sverige att det har varit bra kvalitet på nyhetsförmedlingen och att landets roll i världen varit bra. När det gäller inrikespolitiken och olikheter/mångfald i samhället är fler positiva i Sverige än i USA.

Om undersökningen

Undersökningen bland svenska folket är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1646 intervjuer under perioden 27 december, 2017 – 3 januari, 2018 och är genomförd som en webbundersökning.
Undersökningen i USA är gjord av Washington Post-SurveyMonkey. Målgruppen är 2 036 amerikaner 18 år och äldre, 28-29 november 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018