SD mot nytt framgångsval visar EP-väljarbarometer

SD går mot ett nytt framgångsval visar dagens väljarbarometer två veckor innan valdagen till Europaparlamentet som presenteras i Aftonbladet och är det parti som ser ut att öka mest i förhållande till förra valet 2014. Det är små rörelser jämfört med den väljarbarometer som presenterades för drygt två veckor sedan.

Sverigedemokraterna ökar från 9,7% i valet 2014 till 17,9% (+0,5) i dagens väljarbarometer och är därmed fortsatt näst största parti efter Socialdemokraterna som når 23,9% (-1,0) och före Moderaterna 16,9% (+1,0). Varken Liberalernas nya toppkandidat Karin Karlsbo eller den turné som Jan Björklund och Jimmy Åkesson gör förefaller ännu inte ha lyft partiet som får 3,4% (-0,3). Liberalerna är det parti som tappat mest i förhållande till förra Europaparlamentsval. Miljöpartiet tappar i förhållande till succévalet 2014 då man fick 15,4% till 9,6% (0,9). Med klimatfrågan i fokus som väljarnas viktigaste fråga ser vi att även Centern ser ut att göra ett bättre val i år jämfört med 2014 då partiet fick 6,5%. Idag får Centern 8,4% (-1,0). Feministiskt Initiativ ser ut att tappa sitt mandat i EU-parlamentet. 2014 fick partiet 5,5% och i denna barometer noteras 2,2% (+0,8).

Valtemperaturen är fortsatt ganska sval. Partiledardebatten i SVT förra söndagen hade litet fokus på det stundande valet. Valaffischerna har kommit upp den senaste veckan. Det kommer att bli en kort och intensiv valrörelse där utrymme för spurter är stora. Väljarna är rörliga och vi vet att både kandidater och sakfrågor är viktiga för hur man lägger sin röst.

Om undersökningen

Väljarbarometern är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 225 intervjuer under perioden 1-9 maj, 2019 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var:

Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till EU-Parlamentet idag? 

Moderaterna

Liberalerna

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Miljöpartiet

Sverigedemokraterna

Feminstiskt Initiativ

Annat, vilket?

Inizio redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

EP Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin@inizio.se

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018