Stödet för Kristersson (M) inför omröstningen i riksdagen

Annie Lööf (C) har en knapp majoritet (57%) av sina egna med sig när hon i morse leverade beskedet att Centerpartiet kommer att rösta Nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister i omröstningen i riksdagen i morgon, onsdag. Detta visar en undersökning som presenteras i Aftonbladet idag. Bland Liberalernas sympatisörer är det ungefär lika många som tycker att Liberalerna ska rösta Ja (40%), som tycker tycker att de ska rösta Nej (45%) till Kristersson (M).

Det mesta tyder på att riksdagen kommer att rösta Nej och bland väljarna finns totalt sett inte heller något stöd, 39 procent uppger att de tycker att det parti de sympatiserar med ska rösta Ja. Stödet för Kristersson finns givetvis bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare och även hos en majoritet av Sverigedemokraternas väljare. Motståndet finns bland Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare.

Resultatet blottlägger det problem som Alliansen haft under lång tid som bottnar i just relationen till Sverigedemokraterna.

Några röster bland Liberaler och Centerpartister om hur de ser på regeringsfrågan ur undersökningen:

– Allt beror på vad SD får för inflytande. Vill helst se en ”mittenregering” dock.
– Jag vill inte att Liberalerna ska ingå i en regering som stöds av Sverigedemokraterna.
– Jag är positiv till Kristersson som statsminister, om det är en majoritetsregering, eller om regeringspartierna på annat sätt har förankrat sin politik, så att de har ett underlag som motsvarar en majoritet i riksdagen.  Jag vill inte att det skall bli en minoritetsregering, som är beroende hur Sverigedemokraterna röstar.
– Ogillar tanken på stöd av SD men ser ändå att ett byte av regering är önskvärd. Jag vill ha en regering på plats och inte nyval. Tror tyvärr att SD skulle få ännu fler röster i ett nyval. Dags att ta ansvar och komma till skott!
– Mitt parti ingår i Alliansen.
Det svåra läget tydliggörs ytterligare i följdfrågan som gäller om Kristersson (M) skulle bli vald till statsminister skall det partiet man sympatiserar med ingå i en regering. Ja, absolut eller Ja, kanske tycker ändå de flesta av Liberalernas och Centerpartiets väljare. Samtidigt svarar var fjärde av deras väljare att de inte ska ingå.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 450 intervjuer under perioden 11 – 12 november, 2018 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågorna som ställdes var:
1. På onsdag kommer riksdagen rösta om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Tycker
du att det parti du sympatiserar med ska rösta ja, nej eller lägga ned sin röst?

2. Om Ulf Kristersson (M) blir vald till statsminister på onsdag, tycker du att det parti du
sympatiserar i så fall ska ingå i en regering?

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018