Svenskarna säger fortsatt nej till vinster i välfärden

Motståndet mot vinster i välfärden är kompakt. Enligt Aftonbladet/Inizio vill tre fjärdedelar av svenska folket sätta stopp för dem.

Men riksdagen är inte på medborgarnas sida. Det blir inget förbud för skolor och äldreboenden att gå med vinst.

På tisdag ska en av det här årets mest omdiskuterade utredningar presenteras. Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd (S) i Malmö, har på regeringens uppdrag undersökt hur vinsterna ska begränsas i företag inom välfärdssektorn som drivs med skattepengar.

Det handlar bland annat om skolor, äldreboenden, vårdscentraler och andra vårdinrättningar.

Enligt läckor föreslår utredningen ett vinsttak på åtta procent av de investerade pengarna. Hänsyn ska tas till prisökningarna, inflationen.

Utredningen har i huvudsak svenska folket bakom sig för förslaget. Enligt den nya Aftonbladet/Inizio vill bara en femtedel, 22 procent, att företagen precis som i dag själva ska bestämma över hur vinsten ska användas. Opinionen är mycket stabil, det såg likadant ut i mars förra året då den förra undersökningen gjordes.

En stor majoritet bestående av tre fjärdedelar, 74 procent, vill däremot på olika sätt begränsa vinsterna i välfärdsföretag som drivs med skattepengar. Hela tolv procent vill inte att företagen ska kunna någon vinst överhuvud taget, inte ens för att återinvestera i verksamheten.

Även här är opinionsläget synnerligen stabilt. Förändringarna jämfört med förra mätningen är mycket blygsamma.

Läs rapporten här: Vinst i välfärden_november_2016

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket, 18 år och äldre.
Den senaste mätningens resultat är baserat på 1027 intervjuer. Respondenterna tillfrågades via en webbenkät under perioden 31 oktober-3 november, 2016.
 
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018