Trump ett år efter presidentvalet

På årsdagen av presidentvalet i USA publicerar Aftonbladet en Inizio-undersökning om hur svenska folket ser på president Trump och om han gör ett bra eller dåligt jobb som president. Första undersökningen gjordes i samband med installationen den 20 januari.

Donald Trump är USAs president. På det hela taget, tycker du han gör ett bra eller dåligt jobb som president?*

*Den 20 januari installeras Donald Trump som USAs president. På det hela taget, tror du att han kommer att göra ett bra eller dåligt jobb som president?

Vi kan konstatera att de redan låga förväntningarna som fanns vid tillträdet har minskat vid mätningen i mars och ytterligare nu i samband med årsdagen av presidentvalet. I januari var det 64% som trodde han skulle göra ett mycket eller ganska dåligt jobb som president. En månad senare var det fler, 70% som tyckte att han gjorde ett ganska eller mycket dåligt jobb och nu är det 80% som tycker att han gör ett ganska eller mycket dåligt jobb som president. Var sjunde svensk tyckte i de två första mätningarna att han gjorde ett ganska eller mycket bra jobb och i denna mätning har denna andel halverats. Sina främsta supporters har Donald Trump bland Sverigedemokrater.

Skäl som anges till att han gör ett bra jobb är att ekonomin går bra, att han uppfyller sina vallöften och att han säger som det är.

”Han tar inte ut någon lön. Han är ju redan rik. Många svenska politiker borde ta efter det. Arbetslösheten går ner. Inga extrema skandaler. Hans dotter gör ett bra jobb så bra beslut att ha henne i sitt lag. Han är ärlig och säger/skriver kanske dumma saker ibland men hellre det än någon som knappt säger något av rädsla för att kränka någon. Man måste va tydlig men vad man tycker. Orkar inte med när folk svamlar. Många svenska politiker gör mig trött och less för att de aldrig svarar på frågor. De ger bara substanslösa haranger som inte ger svar på frågan. Konstigt att det är så svårt att säga ja eller nej. Jag föredrar lite grodor framför substanslöst pk-trams.”
”Han är smart, beslutsfattande och kanske viktigaste av allt icke rövslickare. (Ursäkta språkbruket, men hittade inget bättre ord)”
”Han vågar säga vad han tycker, talar klarspråk.”
”Han verkar få ner arbetslösheten och USA-börsen går uppåt. Det är fina tecken på att USA är på rätt köl igen.”

De som istället tycker att han gör ett dåligt jobb skräder inte orden och menar bl a att han inte tar sitt ämbete på allvar, att han är en säkerhetsrisk för världsfreden, att han är inkompetent och impulsiv

”Han har tydligen inte insett vad presidentämbetet innebär. Han riskerar världsfreden genom den upptrappade retoriken gentemot Nordkorea. Han attackerar sina tidigare anställda – och honom andra misshagliga personer – på tex Twitter, vilket är helt ovärdigt en president. Hans upprepade lögner i både stort och smått. Bara för att nu nämna något. Trump är en skam – inte bara för USA utan för hela Västvärlden.”
”Han är oborstad, obelevad och oberäknelig. Han verkar tro, att han driver ett företag. Så går det inte riktigt till i politiken.”
”Impulsstyrd, okunnig, självupptagen”
”Han beter sig som en pajas och har ingen trovärdighet som resident. Han framstår som okunnig både inom USA:s inrikespolitik och i kunskap om resten av världen. Han ger ett intryck av att driva presidentskapet som en programledare i något dockusåpaprogram om Vita Huset och inte att styra världens största supermakt. Hans medarbetare och ministrar avgår/får sparken på löpande band.Han tillsätter sina lika okunniga familjemedlemmar på viktiga poster. En modern ”Kejsarens nya kläder”. Kan ingen säga till honom att han är naken?”

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1058 intervjuer under perioden 3 – 5 november, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018