Kristdemokraterna fortsätter öka till 8,2% (+0,5) i den Väljarbarometer som presenteras idag, vilket är den högsta nivå som noterats för KD i mätningarna sedan starten 2014. KD tar väljare i huvudsak från M och SD och är nu i princip jämnstora med C och aspirerar på att vara landets fjärde största parti. Rörelserna i jämförelse med föregående väljarbarometer som presenterades den 14 december är relativt små, men sett sedan valet i september är några trender tydliga.
Den historiskt utdragna regeringsbildningen fortsätter över årsskiftet. Efter flera misslyckade sonderingsrundor och förhandlingar har riksdagen röstat nej till såväl Kristersson (M) och Löfven (S) som statsminister. Talman Andreas Norlén meddelade den 19 december att en ny statsminister ska prövas i kammaren den 16 januari och om alla försök misslyckas ska ett extraval hållas den 21 april. Denna väljarbarometer är gjord under perioden 19-26 december.
Nyckeln till regeringsbildningen tycks finnas hos Centern och Liberalerna. C noterade 8,6% i riksdagsvalet och hade en uppåtgående trend tidigare på hösten som gått tillbaka i samband med Lööfs strandade sonderingsrunda och sedan att partiet röstade nej till Löfven. Centern får 8,4% (-0,6) i denna mätning. För C påminner väljarbeteendet nu om det vi tidigare sett hos M, det vill säga att partiet tappar väljare både åt höger och vänster, både till M och till S.
För Liberalerna är läget svårare. L fick 5,5% i riksdagsvalet och har stadigt tappat under hösten. Idag får L 3,2% (-0,1) och är tydligt parkerat under 4 procentsspärren. L har tappat väljare framförallt till M.
Moderaterna noterar 18,3% (-0,2) och har en nedåtgående trend sedan riksdagsvalet då M fick 19,8%. Partiet tappar väljare till KD och SD och tar alltså väljare från C.
Sverigedemokraterna får 18,8% (-0,6), vilket är en ökning jämfört med valresultatet på 17,5%. SD tar väljare från M och tappar väljare till KD. Sverigedemokraterna är näststörsta parti efter Socialdemokraterna, även som avståndet till M minskar något.
Socialdemokraterna noterar 29,8% (+0,4) och fick 28,3% i riksdagsvalet. Ökningen sedan valet är modest. S är det parti som har störst andel trogen väljarbas, vilket i och för sig är brukligt, men i jämförelse med övriga partier har inte S vare sig tappat eller förlorat några större väljarskaror, bortsett från att man tappar väljare till V och tar väljare från SD.
Vänsterpartiet ligger still på 7,7% (+0,5). V har stått utanför rampljuset i den utdragna regeringsbildningen och står stilla sedan valet då partiet fick 8,0%. V nämns, av de som vill hitta ett regeringsalternativ i mitten, som ett ytterkantsparti i likhet med SD. En viss väljarrörelse finns mellan de rödgröna partierna och tidigare har vi sett ett flöde till C som tycks avstannat.
Miljöpartiet får 4,2% (+0,5) och är i princip tillbaka på valresultatet som var 4,4%. MP tappade under hösten och har varit under 4% i flera mätningar under hösten. Det är dock inga stora rörelser vi ser och även MP befinner sig utanför rampljuset för regeringsbildningen. Som medlem av övergångsregeringen är MP ganska osynliga.
Övriga partier samlar 1,5% (-0,4) och andelen osäkra väljare är 5,3% (+1,6).
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 130 intervjuer under perioden
19 december – 26 december, 2018 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:
“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.
Inizio redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.
Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin@inizio.se