Väljarna om Alice Bah Kunke som språkrör

80 procent av de tillfrågade miljöpartiväljarna tror att Alice Bah Kuhnke skulle göra ett bra jobb som språkrör.

Det visar Aftonbladet/Inizios undersökning efter att kulturministern sagt att hon är villig att axla rollen som språkrör i framtiden.

– Det är en överväldigande majoritet som är positiva bland de egna väljarna den dag hon skulle vilja bli språkrör, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Får kulturminister Alice Bah Kuhnke frågan om hon vill bli språkrör så kommer hon att säga ja.

Det avslöjade hon för Aftonbladet i fredags.

– Om kongressen vill det, då är jag beredd att axla det ansvaret, säger hon.

Båda språkrören har avböjt att kommentera officiellt men på Twitter skriver Isabella Lövin:

– Alice är en kraft-dynamo av ovanligt slag, så glad över att ha hennes stöd som språkrör! Hon är också en av många starka företrädare som är beredda att ta ansvar i framtiden, det är bra. Tillsammans laddar vi för den viktigaste valrörelsen hittills!

Nu visar också Aftonbladet/Inizios mätning visar att en stor del av de tillfrågade miljöpartiväljarna tror att Bah Kuhnke skulle klara jobbet galant. 80 procent tror att hon skulle göra ett bra jobb.

Undersökningen i sin helhet visar att:
– Miljöpartisterna föredrar Isabella Lövin (41%) som kvinnligt språkrör för partiet och Gustav Fridolin (44%) som manligt språkrör. Det är alltså inte en majoritet bland miljöpartisterna vare sig för Isabella Lövin eller Gustav Fridolin och många miljöpartister uppger att de istället föredrar även Alice Bah Kunke (25%) och det tidigare, fortfarande populära språkröret, Maria Wetterstrand (25%).
– Bland allmänheten är många tveksamma både när det gäller manligt språkrör (49% tveksamma) och kvinnligt språkrör (37% tveksamma). Den populäraste kvinnan bland svenska folket är Maria Wetterstrand (28%) och populäraste mannen är Peter Eriksson (20%). De nuvarande språkrören Isabella Lövin uppskattas av 9% bland allmänheten och Gustav Fridolin uppskattas av 13% bland allmänheten.
– 25% bland miljöpartisterna föredrar alltså Alice Bah Kunke som språkrör och motsvarande andel bland allmänheten är 18%.
– De allra flesta miljöpartister (80%) tror dock att Alice Bah Kunke skulle göra ett bra jobb som språkrör för partiet. Bland allmänheten är det ungefär lika många som tror att hon skulle göra ett bra jobb (35%), som tror att hon skulle göra ett dåligt jobb (34%), som är tveksamma (31%).
– De allra flesta Miljöpartister (76%) uppger att de är tveksamma till om Alice Bah Kunke skulle göra ett bättre eller sämre jobb än nuvarande språkrör Isabella Lövin. Detta gäller även många bland allmänheten (48%). Det är dock fler bland allmänheten som tror att Alice Bah Kunke skulle göra ett bättre jobb (33%) än Isabella Lövin (19%). Detta hänger troligen samman med att Bah Kunke är mer känd för allmänheten än Isabella Lövin.

Ta del av tabellerna här: AliceBahKunke 19 januari 2018

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Undersökningen omfattar 1717 intervjuer med allmänheten 16 år och äldre och 170 intervjuer med miljöpartister den 19 januari den 2017 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018