Väljarna om Löfvens regeringsombildning

En majoritet av väljarna tycker att Stefan Löfven gjorde rätt som ombildade regeringen men behöll Peter Hultqvist, visar en opinionsundersökning från Aftonbadet/Inizio som presenteras idag.

Med anledning av händelserna kopplat till Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster meddelade alliansen att de avser att begära misstroendeomröstning avseende tre av regeringens ministrar: Infrastrukturminister Anna Johansson, Inrikesminister Anders Ygeman och Försvarsminister Peter Hultqvist. Statsminister Stefan Löfven svarade idag på en presskonferens att han ombildar regeringen och låter Anna Johansson och Anders Ygeman lämna regeringen, men att han behåller Peter Hultqvist. Inizio frågade om det var rätt eller fel hanterat av Statsministern? Resultatet visar att 55% tycker att det var rätt hanterat, 31% att det var fel hanterat och 13% uppger att de är tveksamma eller inte vet. Bland alliansens väljare är man splittrade. m och kd-väljare tycker i högre utsträckning att det var fel hanterat, medan c och l-väljare tycker i högre utsträckning att det var rätt hanterat.

Bland samtliga respondenter som tycker situationen var fel hanterat av Löfven är det vanligaste svaret att Löfven borde avgå som statsminister och låta talmannen sondera om nytt regeringsalternativ.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 809 intervjuer under 27 juli 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågorna som ställdes var:

De senaste veckorna har det rapporterats om Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster. Har du hört talas om detta eller har du inte det?
– Har hört talas om
– Har inte hört talas om
– Tveksam, vet ej

Med anledning av händelserna kopplat till Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster meddelade alliansen (m, c, l och kd) att de avser att begära misstroendeomröstning avseende tre av regeringens ministrar: Infrastrukturminister Anna Johansson, Inrikesminister Anders Ygeman och Försvarsminister Peter Hultqvist. Statsminister Stefan Löfven har idag svarat att han ombildar regeringen och låter Anna Johansson och Anders Ygeman lämna regeringen, men att han behåller Peter Hultqvist.

Tycker du att det är rätt eller fel hanterat av Statsministern?
– Rätt
– Fel
– Tveksam, vet ej

Till dem som svarat att de tycker att det var fel frågade vi:
Vilket av alternativen hade du hellre föredragit?
– Ombilda regeringen och även byta ut Peter Hultqvist
– Låta misstroendevotumet gå igenom och därefter byta ut ministrarna
– Avgå som statsminister och låta talmannen sondera om nytt regeringsalternativ
– Utlysa extraval
– Något annat, vad?
– Tveksam, vet ej

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018