Alliansväljarna och att regera med stöd av SD

Nästan varannan Alliansväljare vill att Alliansen regerar med stöd av SD visas i en undersökning som presenteras i Aftonbladet idag.

Men splittringen är djup mellan partierna.

Medan 72 procent av KD-väljarna vill se ett sådant samarbete, är motsvarande siffra hos C-väljarna bara åtta procent.

– Det här speglar den spänning som finns inom Alliansen, säger Karin Nelsson, Inizios opinionschef.

När förra moderatledaren Anna Kinberg Batra aviserade att hon ville föra politiska samtal med SD i januari 2017 hade hon de egna väljarna med sig. Denna opinion fanns även inom KD och L och till del även inom övriga partiers sympatisörer. Kritiken lät dock inte vänta och sedan Ulf Kristerssons tillträde som ny moderatledare i september 2017 har linjen varit tydlig. Inga samarbeten med SD.

En tidigare mätning visade att stödet för SD-samarbete dock minskade för ett år sedan bland Alliansväljare i samband med Kristerssons tillträde.

I denna mätning skärper vi frågan till att handla om det parti man sympatiserar med ska vara berett att regera laner med stöd av Sverigedemokraterna. Varannan (48%) Alliansväljare vill alltså detta. Men Alliansen är splittrad. Störst stöd finns bland Kristdemokrater (72%) och Moderater (64%), medan Liberaler (25%) och Centerpartister (8%) har en annan hållning.

Ta del av undersökningen här: Alliansen och regeringsfrågan med SD

Ta del av undersökningen om stödet för att föra politiska samtal här: Samtal med SD

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 4035 intervjuer, varav 1564 intervjuer med Alliansväljare, under perioden 22-30 augusti 2018 och är genomförd som en webbundersökning.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018