Den nya skolgården

Nu växer nya generationer upp i en värld där Kik, Snapchat, Instagram och Periscope är lika naturliga ställen att hänga på som fritidsgården och korvkiosken kanske var för oss föräldrar. Men vad gör våra tonåringar egentligen på nätet idag? Är de schyssta eller taskiga mot varandra? Hur påverkas de av klimatet på sociala medier?

Digitaliseringen har förändrat hur våra tonåringar umgås med varandra – och det ställer nya krav på oss mammor och pappor. Hur ser Sveriges föräldrar på den här utveckligen? Vad oroar vi oss över, vad bråkar vi om? Och – hur kan vi tillsammans skapa ett hållbart klimat för framtiden?

De är i princip uppvuxna med en mobil i handen. Har aldrig känt till något annat än ett liv där det digitala är minst lika viktigt som det som händer utanför skärmarna. Deras sociala mötesplatser har på kort tid flyttat in på nätet. Digitala Livet – Aftonbladets och Telias gemensamma satsning på digitala frågor – har tillsammans med undersökningsföretaget Inizio tagit tempen på hur Sveriges föräldrar tänker kring hur våra barn använder skärmar i dag. Hur de ställer sig till den nya skolgården på nätet.

foto : carolina byrmo frilans/aftonbladet : 2016-04-14 stockholm partnerstudion pŒ bild: den nya skolgŒrden foto: carolina byrmo

– Vi har intervjuat föräldrar till tonåringar om hur de själva använder sociala medier och vad de vet om sina tonåringars användning. Sedan har vi även ställt liknande frågor till tonåringar och det är väldigt intressant att jämföra svaren, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio. Generellt känner tonårsföräldrar förtroende för sina barn kring deras närvaro på nätet och de flesta, 80 procent, upplever att de kan prata med sina ungdomar om den.

– Hos tonåringarna däremot är det inte lika många som känner att de kan prata med sina föräldrar om nätet. Var femte tonåring säger att de inte har någon att prata med om det här, säger Karin Nelsson.

Några andra tydliga resultat ur undersökningen:
• En av tre föräldrar känner att de varken har tillräckligt bra koll på vad deras tonåringar gör på nätet, eller vilka de kommunicerar med.
• I flera av de mest populära sociala medie-forumen bland unga är närvaron av föräldrar i det närmaste obefintlig.
• 43 procent av föräldrarna tycker inte att skolan har tillräckligt bra koll på ungdomarnas digitala liv och en tredjedel anser att skolan inte gör tillräckligt när det uppstår problem i sociala medier.

Läs artikelserien Den nya skolgården
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018