Unga väljare

 

Inizio har frågat unga väljare 18-29 år hur de ställer sig i några nyckelfrågor inför valet i höst:

  • En fjärdedel av de unga väljarna upplever att det är svårt att få en objektiv bild av politiken idag, och lika många som anser att det är lätt.
  • Störst andel finner information inför valet i tidningar, tv och radio samt på partiernas egna hemsidor. Drygt hälften av de unga kvinnliga väljarna hittar information via tester så som exempelvis valkompasser – medan unga män i större utsträckning finner information i sociala medier så som på Facebook och Instagram.
  • När det kommer till värnplikt så skiljer det sig i frågan om detta är bra eller dåligt. Drygt hälften av unga män anser att detta är något bra, medan unga kvinnor i större uträckning anser att detta är någonting dåligt.
  • När det kommer till frågan om kosthållning så är fyra av tio unga kvinnor vegetarian/vegan, medan endast en av tio av de unga männen det.
  • I frågan om feminism uppger två tredjedelar av de unga väljarna att de kallar sig för feminister. Bland unga kvinnor är det över 80% som svarar ”ja” på frågan om de är feminister, medan endast hälften av de unga männen gör det.

 

I Almedalen genomfördes en debatt om vad som lockar unga väljare med Philip Botström, ordförande SSU och Magnus Ek, ordförande i CUF och Inizios Karin Nelsson.

 

Det var Boom som gjorde en serie om sex olika livssituationer och som tar upp och diskuterar ämnet ”hur är det egentligen att vara ung i Sverige 2018, och hur tänker de inför valet i höst?”. Här kan man se de olika avsnitten:

 

Ladda ned rapporten om unga väljare här

Ladda ned rapporten om väljarsympati för unga väljare här

Ladda ned rapporten om viktigaste politiska frågan för unga väljare här

 

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är unga 18-29 år. Undersökningen omfattar 689 intervjuer och är genomförd den 2 maj till 8 maj 2018 som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Övrig info gällande undersökningarna finns i respektive rapport.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018