Varannan svensk tror på extra val

Två veckor efter riksdagsvalet tror varannan svensk på extra val visar en undersökning som presenteras i Aftonbladet idag. Valresultatet blev oerhört jämnt mellan blocken och Sverigedemokraterna ökade, vilket innebär att det är svårt att hitta ett regeringsalternativ som får det stöd som behövs. Positionerna tycks låsta när riksdagens nya arbetsår, riksmötet, öppnas i morgon. Idag ska talman väljas.

Direkt efter valet 2014, som vid handen gav ett svårt läge att bilda regering, menade var tredje väljare (35%) att det var sannolikt att ett extra val skulle behöva hållas under mandatperioden. Andelen ökade till 47% i november 2014, just innan SD röstade på Alliansens budget och statsminister Stefan Löfven aviserade att han skulle utlysa nyval vid det första möjliga datum,  det vill säga den 29 december 2014. Den 28 december meddelades att Alliansen och Regeringen kommit överens om den sk Decemberöverenskommelsen. I januari 2015 hade andelen som trodde att ett extra val skulle komma att ske minskat till 29 procent. En turbulent mandatperiod har gjort att svenskarna har trott på att det ska komma att ske mer eller mindre hela tiden. En förklaring är den laddade situationen kring relationen med Sverigedemokraterna som framförallt hos Sverigedemokrater har hoppats på ett extra val. En annan förklaring är de känslor som Decemberöverenskommelsen medförde. När det nyligen genomförda riksdagsvalet närmade sig har tron på extra val sjunkit.

 

Några röster bland de tillfrågade om hur de resonerar kring valresultatet:

”Sverige måste ha ett omval, för mycket oklarheter runt valet 9e september. Ett DEMOKRATISKT val är vad vi behöver med modernt system.”

”De har redan bestämt sig, i förväg, då spelar det väl ingen roll att ödsla tiden på röstning. Vad svenska folket vill ha, det skiter partierna ändå.”

”Det är otroligt pinsamt att se hur partiledarna beter sej just nu. Mina barn är mognare och mer väluppfostrade än dom. Att höra Stefan Löven kalla alla andra partier för anständiga och att SD och vi som röstat på dom oanständigt. Det fick mej att börja gråta, vilken människosyn han har. Att han inte skäms! Att han bara har mage! Jag har jobbat, slitit, uppfostrat ordentliga barn och alltid skött mej. Skulle jag vara oanständig?! Jag känner nästan ett hat emot honom och de andra partiledarna.”

”Vi behöver modigare politiker. Valresultatet var en missnöjesyttring men det verkar inte partierna ha förstått. Tyvärr.”

”Man är rätt trött på politik just nu. Nu måste de göra sitt jobb!”

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1977 intervjuer under perioden 17 – 20 september, 2018 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

 

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018