Ny toppnotering för SD

Väljarbarometer-white-private-trans
 

Sverigedemokraterna når 22,4% (+1,4) vilket är den högsta nivå som uppmätts sedan mätningarna inleddes 2014. SD har därmed ökat 4 procentenheter sedan maj. SD har tidigare haft toppnivåer på 22,2% i december 2014 och januari 2015 i samband med att Decemberöverenskommelsen slöts samt i mars 2017, efter att Anna Kinberg Batra (M) aviserade att moderaterna skulle samtala med SD. S tappar något till 23,9% (-1,6) och därmed skiljer endast 1,5 procentenheter mellan S och SD.  M når 19,0% (+0,7), vilket innebär med SDs något större ökning att avståndet mellan SD är 3,4 procentenheter.

Undersökningen är gjord 20-25 september. Förändringarna för enskilda partier jämfört med förra mätningen som presenterades den 12 augusti är små, men vi ser mönster i väljarstödet som blir tydligare över tid. Fokus i politiken har den senaste tiden varit kring regeringens budgetförslag som presenterades den 18 september, flerpartisamtalen kring gängvåldet och kring festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest i Israel där flera partiledare deltog.

Socialdemokraterna får alltså 23,9% (-1,6). Partiet har backat sedan riksdagsvalet då S fick 28.3% av rösterna. S noterade något lägre väljarstöd innan valet och i samband med flyktingkrisen vid årsskiftet 2015/2016 då gränskontroller infördes. Idag tappar S väljare främst till V, men även till SD och C. En del av tappet kan ha att göra med den nyligen presenterade budgeten som fått kritik från delar av arbetarrörelsen. En väljare säger:

”-Har inget större förtroende för något parti men Socialdemokraterna står (eller säger sig stå för) rättvisa, demokrati och jämställdhet på ett sätt dom jag inte tycker de andra partierna gör. Dock tycker jag att det inte finns något parti som faktiskt sköter ditt jobb och jobbar för oss (folket) utan bara ser om sitt eget. Politikerna står alldeles för långt från oss, dem som de ska representera och i det stora hela så är det mer eller mindre likadant i alla partier.”

Centerpartiet som inleder sin stämma idag noterar 9,9% (+0,5). I riksdagsvalet fick C 8,6% och efter den historiskt långa regeringsförhandlingen ser C ut som vinnare på budgetsamarbetet och genom att stå bakom 73 punktsprogrammet. C tar väljare från S och L i första hand. Annie Lööf har hög status bland de egna väljarna och även om de Bindefelds privata 60-årsfirande inte tycks ha påverkat att väljarna att lämna M, KD eller L i någon större utsträckning som uppskattas det av C-väljarna att Lööf avstod:

”- Min syn på C har inte förändrats eftersom partiet gör ett bra jobb ifrån sig, speciellt med Annie Lööf som ville vara kvar här i Sverige och hellre lösa problemen än att åka och festa i Israel.”

Liberalerna har efter valet 2018 då partiet fick 5,5% av rösterna tappat väljare framförallt till Moderaterna, men även till Centern. Trots partiledarbytet och de förhoppningar som knöts till Nyamko Sabuni vid hennes tillträde i juni har partiet ännu inte lyft i opinionen och väljarna verkar avvaktande. En typisk röst:

”-Jag är liberal och har röstat på Liberalerna trots att jag inte anser att Jan Björklund varit någon god företrädare för den inriktningen. Dessvärre är jag väldigt osäker på Sabuni och vad hon står för. Jag ställer mig bekymrat vid sidan och iakttar tills vidare.”

Moderaterna noterar 19,0% (+0,7). I och med att SDs ökning är större ökar avståndet till SD och M som är tredje största parti. I samband med EU-valet var läget i princip omkastat. M ökade kraftigt under våren och gjorde ett starkt EU-val som även avspeglade sig i opinionen nationellt. Då var M näststörst med bred marginal till SD. M tappar väljare till SD, men tar väljare framförallt från L, annars skulle M ha ett lägre väljarstöd.
M uppfattas som oklara och en ganska typisk kommentar från en väljare är:
”- Det finns inget parti som tillfredställer både min ideologiska politiska inriktning och den sakpolitik som krävs för att få Sverige på rätt väg igen, vad gäller kriminalitet, skatter, sjukvård etc. Moderaterna kommer närmast i dagsläget men uppfyller knappast alla krav  jag har, därav osäkerheten.”

Kristdemokraterna får 6,0% (-1,7). KD har därmed halverats sedan toppnoteringen i mars på 12,1%. Det minskade väljarstödet började efter diskussion kring hur EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat i frågor som rör abort och att KD röstade för utökad anhöriginvandring har avstannat.
Partiledaren Ebba Busch Thor har en stark ställning i partiet och uppfattas som rak och tydlig, men det finns en del frågetecken som påverkat väljartappet. En väljare uttrycker följande:
”-Partiet har en stabil grund, med bra frågor och åsikter. Trots detta finns det ett antal frågetecken. Tex abortfrågan och EBT’s minst sagt spektakulära resa till Israel för en glamourfest!!”


När det gäller SD ser vi alltså en toppnotering i väljarstöd i denna mätning. Sett över tid hade SD högt stöd i opinionen 2017 i samband med de händelser som ledde till att Anna Kinberg Batra avgick som partiledare för M och Ulf Kristersson tillträdde. SD tappade därefter och noterade 17,9% i riksdagsvalet 2018. En förändring som vi ser bland väljarna är den ökade rörligheten i väljarkåren. Det som tidigare såg ut som att SD hade de mest lojala väljarna har nu förbytts mot att det finns ett utbyte av väljare mellan M och KD. SD tappar alltså väljare till dessa partier, men vinner än fler väljare, vilket gör att SD ökar.
Många SD-sympatisörer uttrycker frustration kring samhällsutvecklingen, i synnerhet kring mer hårda frågor som lag och ordning, brottlighet och migration. Två röster ur undersökning säger:
”- Aldrig röstat på sd men är så trött på att det partiet isoleras av alla andra partier. Plus att de har bästa politiken kring migration.”
”- De andra partierna gör inget för att stoppa detta moras, skjutningar, våldtäkter, rån mot både äldre och unga. Vi vågar inte gå ut när det har blivit mörkt. Sverigedemokraterna sa från början att för stor invandring inte fungerar. Det sk välfärdssystemet klarar inte av att ta emot så många invandrare. Skolan är ett skämt, kriminalvården likaså. På daghemmen kan kriminella få tjänst. Detta jollrande med kriminella är absurt. Polisen ska ta fast bovar inte dalta med dem. Vi betalar skatt, till vad? Sossarna vågar inte ta tag, därför att de är rädda för att förlora röster. Trodde inte att jag skulle rösta på SD någonsin, men de har haft rätt hela tiden. Frågade en muslimsk arbetskamrat, varför muslimerna flyr till kristna länder. Hon svarade att här häller ju politikerna pengar över dem. De behöver aldrig någonsin arbeta, de får lägenheter etc. Jag tror att allt har gått för långt. Det går inte att reparera den här skadan.  Dessa mesiga, maktfullkomliga politiker. Åt fanders med dem.”

Vänsterpartiet noterar 8,5% (+0,6), vilket är i nivå med resultatet i riksdagsvalet för ett år sedan, 8,0%. V tar väljare från S i första hand. En väljare säger så här:

”-Jag anser mig egentligen vara en ideologisk socialdemokrat men socialdemokraterna som parti är nu mer ett mittenparti som jag personligen aldrig skulle kunna kalla socialdemokratiskt. Vänsterpartiet är inte ett parti jag skulle kunna stå upp för och försvara i många frågor men de är det mest socialdemokratiska partiet i riksdagen idag. jag ser det lite som en motvikt till högerrörelserna och populismen i S, en uppmaning att återgå till en riktig vänsterpolitik.”

Miljöpartiet ligger still på 4,2% (0,0). Många hoppades på det nya manliga språkröret Per Bolund. Dagens mätning är likvärdigt med valresultatet för ett år sedan då MP fick 4,4%. För miljöpartister är miljö- och klimatfrågan viktigast och en väljare säger:
”-Klimatet är den absolut viktigaste frågan, jag röstar utifrån vilket parti som har den starkaste politiken för klimatet. Dock behöver mp bli än vassare än de är idag, de går inte tillräckligt lågt för att lösa klimatproblemen.”

Övriga partier samlar 2,4% (+0,5) och andelen osäkra väljare är 3,7% (-0,7).
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 097 intervjuer under perioden 20-25 september, 2019 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:
 “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag. Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.
Inizio redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.
Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin@inizio.se

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018