Bottennotering för M – Väljarbarometer april

Väljarbarometer-white-private-trans

Moderaterna når med 15,7% (-0,8) sin lägsta nivå sedan Aftonbladet/Inizios mätningar inleddes i oktober 2014 och lägre än när Anna Kinberg Batra tvingades avgå. Även för Socialdemokraterna är dagens väljarbarometer dyster läsning. Med 1 maj för dörren noterar Socialdemokraterna det lägsta väljarstödet sedan riksdagsvalet i höstas med 25,6% (-0,9).

Moderaterna har det motigt i opinionen och har tappat 4,1 procentenheter sedan riksdagsvalet för ett drygt halvår sedan. Tidigare tappade partiet väljare till SD och C, men nu är det tydligt att det istället är KD som lockar Moderata sympatisörer. Det är värt att notera att M har ett tillflöde av väljare från L och utan dessa röster skulle alltså situationen se värre ut för Moderaterna. Några röster bland M-sympatisörer i dagens väljarbarometer:

”Antingen M eller KD. Fokuserar mer på sakfrågor och politik än vem som stödjer den. SD är också ”vuxet” men för socialistiskt.”

”Ekonomiska politiken en grundval för resten, men M är så otydliga i sitt förhållningssätt mot SD. Detta gör mig osäker på om de verkligen kommer att stå upp för sin politik.”

Kristdemokraternas uppgång sedan november har för tillfället stannat av och KD får i denna mätning 11,4% (-0,7). KD har ökat 5,1 procentenheter sedan riksdagsvalet då partiet fick 6,3%. Merparten av väljarna kommer från M, men en del kommer även från SD. Väljarna hyllar partiledaren och det man uppfattar som rakryggade och tydliga åsikter. Några röster från undersökningen som motiverar hur de tänker kring partivalet:

”110% säker i mitt val. Gillar att KD är vuxna och har öppnat för samtal med alla partier, och att EU-valskampanjen är tydligt höger. Man vågar även ta striden om värderingar, en fråga som vänstern dominerat historiskt.”

Den mest ärliga, tydliga och rakryggade partiledaren när det gäller många av dagens komplexa frågor. De rödgröna partierna fegar ur när det blir tal om bl a migrationsfrågorna och hedersvåldet som vi har i samhället idag.”

”Har alltid varit moderat men känner idag mer samhörighet i KDs tuffare hållning och framför allt en bra partiledare. Ulf Kristersson framstår alltmer som en bitter looser…”

Sverigedemokraterna har sedan valet legat stadigt på en nivå kring 19% av väljarstödet och når i denna mätning 18,6% (+0,4). Väljarna, som till huvudsak är män, kommer från M och KD, men ett tapp sker egentligen endast till KD, vilket innebär att KD ökar och SD ligger i princip still i opinionen. För ett par år sedan motiverade SD-väljarna i princip uteslutande sitt partival utifrån flyktinginvandring och migrationspolitik samtidigt som Jimmie Åkesson hyllades. Idag låter rösterna lite annorlunda. Fortfarande upplever väljarna en samhällsapparat som inte fungerar, men nu finns även KD att välja på och frågorna som motiverar är bredare och inkluderar även pensionärerna:

”Antingen SD eller KD – enda man kan lita på idag!”

”Det enda partiet som i mina ögon vore det mest intressanta regeringsalternativet. Det parti som mest rakryggat står upp för det svenska folket, i tider då dödsskjutningar, bombförödelse, våld och lurendrejeri mot äldre typ pensionärerna.”

Socialdemokraterna når sin lägsta nivå sedan riksdagsvalet med 25,5% (-0,9). Vi ser att Socialdemokraterna efter Januariöverenskommelsen tappat väljare framförallt till Vänsterpartiet men även till Centerpartiet. S domineras av kvinnliga väljare och äldre. Bland yngre väljare, under 29 år, har S 18% av väljarstödet och bland pensionärer, över 65 år, har partiet nästan dubbelt så stort stöd, 34%.

Vänsterpartiet får 9,5% (+0,9), vilket är 1,5 procentenhet över resultatet i riksdagsvalet på 8,0%. V’s kärnväljare är yngre och kvinnor i större städer. V tappar väljare till S och tar väljare från MP, men även från S.

Miljöpartiet ligger stadigt runt 4% och får i denna mätning 3,9% (-0,3), vilket är strax under valresultatet på 4,4%. Per Bolund förslogs i slutet av mars av valberedningen som nytt språkrör att efterträda Gustav Fridolin, men har i dagarna utmanats av Magnus Wåhlin som uppges få stöd från flera kommuner. Valet av nytt språkrör sker vid kongressen om ett par dagar, den 3-5 maj. Det har slitit hårt på Miljöpartiet som suttit i regeringsställning sedan 2014 och haft flera turbulenta utmaningar under perioden. Det har rört sig om ministeravgångar, partiledarbyten och svikna vallöften. Det har i sin tur inneburit väljartapp och det var alltså knappt att MP klarade sig kvar i riksdagen. Sedan valet har MP tappat väljare till S, vilket kan röra sig om stödröster som vänt tillbaka till S och tapp har även skett till C. De väljare som MP fått sedan valet är i huvudsak från V.

Centerpartiet får 9,3% (+0,2) och har sedan september ökat något från valresultatet på 8,6%. Ett visst väljartapp sker till partier i forna Alliansen. Centerpartiet har vunnit väljare från i huvudsak L, KD och MP.

Liberalerna har det motigt med många interna strider. Det har återspeglats i opinionen där partiet tappat rejält sedan riksdagsvalet. I denna mätning återhämtar sig L en del och får L 4,2% (+0,9). Det kan röra sig om att partiet drar nytta av det stundande EU-Parlamentsvalet eftersom EU är en av partiets profilfrågor. L har i huvudsak tappat väljare till M och även till KD. Diskussionen kring vem som ska efterträda Jan Björklund intensifieras alltmer och under månaden har Nyamko Sabuni meddelat hon ställer sig till förfogande som ny partiledare. Många röster höjs också för Erik Ullenhag. L väljer ny partiledare den 28 juni. Några röster bland L-sympatisörer:

”Hoppas att Nyamko Sabuni blir partiledare. Jag tror att hon kan förnya partiet och det tilltalar flera av oss socialliberaler. Många tror att vi vill ha ännu en medelålders man vilket de flesta jag känner inte vill. Tror på Nyamko Sabunis tydliga och raka stil.”

”Jag tror på liberalismen och politik i sak som L för. Jag ställer mig mycket tveksam till de strategiska val partiet gjort och är rädd att samarbetet med S och MP kommer att kosta på i väljarstöd. Hanteringen av Cecilia Wikström är ett annat stort misstag.”

Övriga partier samlar 1,8% (+0,4) och andelen osäkra väljare är 4,4% (1,0).

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 111 intervjuer under perioden 22-29 april, 2019 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Inizio redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin@inizio.se

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018