Väljarbarometer 17 juni 2017

Väljarbarometer-white-private-trans
Skärmavbild 2017-06-17 kl. 08.49.39
I Aftonbladet/Inizios väljarbarometer som presenteras idag är rörelserna för enskilda partier relativt små. Sedan förra mätningen i mitten av maj har det kommit ett öppet avgångskrav mot moderaternas Anna Kinberg Batra och Birgitta Olsson har utmanat Jan Björklund om partiledarrollen i Liberalerna. Dessutom bryter Centerpartiet den uppåtgående trend som pågått sedan oktober förra året. Kristdemokraterna ligger i princip still och har varit ganska osynliga i debatten. Sammantaget förstärks bilden av att Alliansen befinner sig i någon sorts kris även bland väljarna. Moderaterna noterar 16.4% (-0,4), det lägsta resultat sedan riksdagsvalet, Liberalerna får 4,2% (-0,5), Centern 12,8% (-0,8) och Kristdemokraterna 4,4% (+0,2).

Socialdemokraterna går något framåt i denna mätning till 27,4% (1,7) och vi kan delvis förklara detta med att det är väljare som i valet 2014 röstade på Miljöpartiet nu väljer Socialdemokraterna. Sedan Miljöpartiets kris förra våren är det många väljare som sedan dess varit osäkra vilket parti de skulle rösta på och en del av dessa går nu alltså till Socialdemokraterna. Som vi tidigare sett går en del osäkra väljare från Miljöpartiet också till Centerpartiet, vilket är en delförklaring till Centerns stora uppgång den senaste tiden.

Miljöpartiet befinner sig fortfarande under 4-procentsspärren och har nu legat där sedan februari i år. I denna mätning får Miljöpartiet 3,1 (+0,1). Vid sidan av Socialdemokraterna och Centerpartiet väljer nu också en del att gå till Fi, vilket förklarar en ökning för partiet i denna mätning, 2,4% (+0,7). Vänsterpartiet backar något till 6,7% (-0,5).

Sverigedemokraterna får 20,4% (-0,4) och är fortsatt etablerade som näst största parti, som var femte väljare skulle rösta på om det vore val idag.

Skillnaden mellan blocken har inte varit så liten sedan november 2016 och Alliansens övertag är i denna mätning 0,6 procentenheter, Alliansen backar till 37,8% (-1,5) och det Rödgröna blocket ökar till 37,2% (+1,3) – då är alltså Miljöpartiet med som inte skulle komma in i riksdagen om det vore val idag.

Andelen osäkra väljare är 9,0% (-0,9).

Läs rapporten här: väljarbarometer 17 juni 2017

Läs hela tidsserien här: Väljarbarometer historik

Läs också Lena Mellins analys. 

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 093 intervjuer under perioden 6-13 juni, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018