Väljarbarometer 16 augusti 2017

Väljarbarometer-white-private-trans

Skärmavbild 2017-08-15 kl. 16.16.20Idag publicerar Aftonbladet/Inizios den första Väljarbarometern efter sommaren som, politiskt, dominerats av ifrågasatta Transportstyrelsens IT-upphandling. Den resulterade i att Alliansen hotade med misstroendevotum mot tre statsråd och Stefan Löfven svarade med att låta Infrastrukturminister Anna Johansson och Inrikesminister Anders Ygeman gå, men behöll Försvarsminister Peter Hultqvist.  Frågan är ännu inte utredd och kommer säkert att vara aktuell en längre tid. För svenska folket inträffade händelsen mitt under sommarsemestern och frågan är hur intresserade allmänheten var av att hålla sig uppdaterade kring detaljerna.

Klart är dock att Stefan Löfven och socialdemokraterna framstår som vinnare. En minst lika viktig faktor i sammanhanget är också att Stefan Löfven inte valde att åka till Almedalen utan istället möta svenska folket på en Sverigeturné. Socialdemokraterna ökar i denna mätning till 28,7, en uppgång med 1,6 procentenheter sedan juni.

Moderaternas problem fortsätter. I denna mätning noterar partiet 16,0 vilket är en nedgång med 0,8 procentenheter sedan förra mätningen och är också den lägsta siffra som partiet noterat sedan riksdagsvalet. Även Liberalerna backar och når 4,1% (-0,6). Liberalerna är i ett svårt läge, där partiet inte lyfter och partiledaren Jan Björklund är utmanad av Birgitta Olsson. Partiet har sedan valet tappat väljare till i huvudsak Moderaterna och Centerpartiet, vilket innebär utmaningar när det gäller att växa i skuggan av det, i dagsläget tre gånger så stora centerpartiet med en liberal framtoning. Centerpartiet noterar 12,9% (+0,5). Centerpartiets uppgång bröts i juni månad, vilket är möjligt är tillfälligt om man ser till denna mätning där partiet alltså ökar något.  Annie Lööf är den partiföreträdare som flest svenskar har förtroende för och hennes populäritet i de egna leden är stort. Vi ser dock att hon, liksom i princip alla övriga partiledare utom Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor tappat i förtroende under sommaren. Kristdemokraterna är också det enda parti i Alliansen som går framåt och går från 4 procent till 4,8 procent.

Som tidigare konstaterats har Sverigedemokraterna etablerats som ett parti som var femte svensk sympatiserar med. I denna mätning får partiet 20,1%, en tillbakagång med 1,0 procentenheter. Jimmie Åkesson meddelade snabbt att partiet stöttade Alliansens hot om misstroendeförklaring.

Vänsterpartiet står i princip still och noterar 6,8 (-0,2). Däremot är det fortsatt mycket svårt för Miljöpartiet som får 2,6% (-0,5). Partiet har legat under den viktiga 4 procentsspärren sedan februari i år, dvs åtta månader i rad och har tappat väljare till Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Det är svårt att se vad som ska få partiet att lyfta. Båda språkrören har de lägsta förtroendesiffrorna och miljöfrågan som är viktig för partiets väljare upplevs hanteras bättre av Centerpartiet. Den andra frågan som partiet driver är skolfrågan och den är inte särskilt viktig för deras väljare och dessutom upplevs regeringskollegan Socialdemokraterna ha bättre politik för detta.

Skillnaden mellan blocken är liten, men en viktig förändring är att för första gången sedan mars 2016 har De rödgröna övertag över Alliansen med 0,3 procentenheter. Alliansen når 37,8% (-0,1) och de Rödgröna får 38,1% (+0,9) och – då är alltså Miljöpartiet med som inte skulle komma in i riksdagen om det vore val idag.

Andelen osäkra väljare är 9,7% (+0,9).

Läs rapporten här: väljarbarometer aug 2017

Läs hela tidsserien här: Väljarbarometer historik

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 037 intervjuer under perioden 7-14 augusti, 2017 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018