Väljarbarometer 1 juli 2017

Väljarbarometer-white-private-trans

Skärmavbild 2017-07-01 kl. 10.49.33
Inför Almedalsveckan publicerar Aftonbladet/Inizio idag en väljarbarometer som visar på att det råder stiltje i opinionen de senaste månaderna. Under våren har de stora väljarrörelserna handlat om moderaternas tapp och, något som såg ut som en tillfällig uppgång för socialdemokraterna i samband med terrordådet i Stockholm i april. Moderaterna får i denna mätning 16,8% (+0,4), vilket är en nivå som partiet legat på sedan april månads mätning. Moderaterna tappar framförallt väljare till sd och c, men det finns även ett tapp till väljare inom övriga allianspartier. Vi även se att Moderaterna sedan augusti 2016 framförallt tappat väljare i åldersgruppen 50 år och äldre, 11 procentenheter, jämfört med 3% bland väljare under 29 år.

Centern tycks ha avbrutit den uppåtgående trend som pågått sedan oktober förra året. I denna mätning noterar partiet 12.4% (-0,4). Liberalerna ligger fortsatt strax över 4 procent-spärren med 4,7 (+0,5) och Kristdemokraterna balanserar på spärren och får 4% (-0,4).

Socialdemokraterna noterar 27,1 (-0,3). Inför Almedalen förra året låg partiet på 25,4% och under året som gått har Socialdemokraterna sakta men säkert stärkt positionen, vilket kan hänga samman med att man efter initiala utmaningar under mandatperioden nu regerar på egen budget, mycket av fokus legat på de problem Alliansen haft och vi såg alltså en tillfällig uppgång för partiet i samband med terrorattacken, där också Stefan Löfven framstod stark, trygg och säker. Detta inramas av att Sverige befinner sig i en högkonjunktur och landets ekonomi går mycket bra. Miljöpartiet präglas fortfarande av problemen från förra våren, som ledde till att Åsa Romson ersattes av Isabella Lövin. Miljöpartiet får i denna mätning 3,1% (0,0) och tycks parkerar sig under 4-procentsspärren, där de legat sedan februari i år. Vänsterpartiet noterar 7,0% (+0,3) vilket är 1 procentenheter lägre än inför Almedalen för ett år sedan då partiet nådde 8%.

Sverigedemokraterna har i denna mätning 21,1% av väljarstödet (+0,7), vilket är den nivå där partiet nu etablerat sig. Partiet tar väljare från alla partier, men framförallt från Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. Det som vi nu ser är att partiet också tappar väljare och då framförallt till Moderaterna och Socialdemokraterna. Rörelserna är små, men värda att notera. De skäl som väljarna uppger är att man tycker att båda partierna har tagit tag i Flykting och invandringsfrågan samt Lag och ordning.

Skillnaden mellan blocken är liten och Alliansens övertag är i denna mätning 0,8 procentenheter, Alliansen når 37,9% (0,1) och det Rödgröna blocket ligger kvar på 37,2% (0,0) – då är alltså Miljöpartiet med som inte skulle komma in i riksdagen om det vore val idag.

Andelen osäkra väljare är 8,8% (-0,2).

Läs rapporten här: väljarbarometer 1 juli 2017

Läs hela tidsserien här: Väljarbarometer historik

Läs också Lena Mellins analys. 

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 5 059 intervjuer under perioden 16-29 juni, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018