Väljarbarometer 14 december 2018

Väljarbarometer-white-private-trans

Om det vore val idag skulle Liberalerna och Miljöpartiet inte komma in i riksdagen, Sverigedemokraterna skulle bli näst största parti och Kristdemokraterna femte största parti, före Vänsterpartiet. Men marginalerna är små och ska inte övertolkas. Ett extraval, som det talas allt oftare om, skulle inte förändra partiernas styrkepositioner som skulle kunna lösa upp fastlåsningarna. Det visar dagens väljarbarometer som är gjord under perioden 4-12 december.

Den historiskt utdragna regeringsbildningen fortsätter drygt tre månader efter valet. Efter flera misslyckade sonderingsrundor och förhandlingar röstar riksdagen idag om Stefan Löfven som statsminister i en regering bestående av S och MP, det vill säga just den regeringskonstellation som riksdagen röstade bort direkt efter valdagen. Allt pekar på att riksdagen röstar nej i denna andra statsministeromröstning.

Mycket av fokuset i politiken fortsätter att kretsa kring Allianspartierna. Centerpartiet och Liberalerna röstade först nej till Kristersson (M) som statsminister på grund av relationen till SD, sedan fick Lööf (C) ett sonderingsuppdrag som misslyckades och följdes av att Löfven (S) fick i uppdrag att sondera möjlig regering. Dessa förhandlingar riktades i huvudsak mot Centerpartiet och Liberalerna som baserade sina utgångspunkter på varsin kravlista på utpräglat borgerlig politik. Idag röstar alltså riksdagen om Löfvens regeringsalternativ där C och L aviserat att de kommer rösta nej.

Även om rörelserna sedan förra mätningen är små, kan vi se några tydliga tendenser om vi sträcker ut analysen till tiden vid riksdagsvalet i september. Alliansväljarna är alltså splittrade i synen på relationen till SD och följden blir då ganska stora väljarrörelser mellan partierna, för att vara så här tidigt i mandatperioden.

Moderaterna når i denna mätning 18,5% (-0,6) och tar väljare från L och SD och tappar samtidigt till KD och SD. M fick 19,8% i riksdagsvalet. Kristdemokraterna ökar till 7,7% (+,7) och får sin högsta notering sedan mätningarna inleddes 2014 och tar väljare från M och SD i första hand. KD fick 6,3% i riksdagsvalet. Liberalerna, däremot, tappar och tangerar sin lägsta nivå 3,3% (-0,6) och har sedan valet tappat 2,2 procentenheter. Det största väljartappet är till M. Jan Björklund kommenterade i riksdagen att Liberalerna och han själv sannolikt skulle straffas opinionsmässigt för sitt ställningstagande i regeringsfrågan, men menar att det långsiktigt kommer att belönas. Centerpartiet noterar 9,0% (-0,2) och tappar väljare, över blockgränsen, till S i första hand, men även till M. Det är väldigt intressant att de väljare C vinner kommer i första hand från de Rödgröna partierna, S, V och MP. Just när det gäller Alliansen är det alltså så att väljarna rör sig mellan partierna, de både vinner och tappar väljare och nettoeffekten blir ganska beskedliga för enskilda partier, förutom när det gäller C, som alltså både tappar och tar väljare över blockgränsen.

Det har varit större fokus kring Socialdemokraterna och Stefan Löfven denna mätperiod, än tidigare sedan valet. De förhandlingar som pågått har till stor del skett utanför mediernas strålkastarljus och de har dragit ut på tiden. S ligger i princip still på 29,4% (+0,1) och har ökat marginellt sedan valdagen då S fick 28,3%. S är det parti som har störst andel trogen väljarbas, vilket i och för sig är brukligt, men i jämförelse med övriga partier har inte S vare sig tappat eller förlorat några större väljarskaror, bortsett från att man tar väljare från V och har ett visst utbyte mellan C och S. Vänsterpartiet lever, i sin tur, lite i skuggan av S och hela diskussionen kring regeringsfrågan. V nämns, av de som vill hitta ett regeringsalternativ i mitten, som ett ytterkantsparti i likhet med SD. I denna mätning får 7,2% (-0,1) och är idag alltså det femte största partiet, passerat av KD i denna mätning. V tappar väljare till S och något även, lite oväntat, till C. V tar väljare från Mp. Miljöpartiet ligger i princip still på 3,7% (+0,2) och skulle alltså åka ur riksdagen om det vore val idag. Som medlem av övergångsregeringen är MP ganska osynliga och partiet tappar väljare till S och till C.

Sverigedemokraterna passerar Moderaterna som näst största parti och når 19,4% (+0,6) och ligger något över valresultatet på 17,5%. SD tappar väljare till M, KD och S och tar från M i första hand.

Övriga partier samlar 1,9% (+0,1) och andelen osäkra väljare är 3,7% (-1,3).

Ta del av historiken här: Väljarbarometer historik

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizio opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 238 intervjuer under perioden 4-12 december, 2018 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var :

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Inizio redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin@inizio.se

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018