Väljarbarometer 19 maj 2017

Väljarbarometer-white-private-trans

Skärmavbild 2017-05-18 kl. 19.57.02Aftonbladet/Inizios andra väljarbarometer för maj månad är den uppgång socialdemokraterna noterade efter terrorattentatet i Stockholm den 7 april i år borta. Före attentatet hade socialdemokraterna 25,7% i mars månads mätning och ökade sedan till 28,3%. I dagens mätning noterar socialdemokraterna åter 25,7%. Det är väntat att uppgången var knuten till terrorattentatet eftersom denna typ av händelser brukar samla en ökad andel väljare kring det statsbärande partiet. Statsminister Stefan Löfven fick också mycket positiv uppmärksamhet i samband med dådet. I andra mätningar Inizio gjort den senaste tiden ser vi dock att socialdemokraterna har stärkt sin ställning inom flera sakpolitiska områden även om det är knappt.

Moderaternas noterar 16,8% av väljarstödet för tredje mätningen i rad och den nedåtgående trend som pågått sedan augusti 2016, då m fick 24,6%, ser ut att vara bruten, i allafall för tillfället. Centerpartiet fortsätter återigen att öka och noterar 13,6% (+0,3) och har mer än fördubblats sedan Annie Lööf kom tillbaka från föräldraledigheten i slutet av mars förra året.  Idag skiljer det 3,2 procentenheter mellan de två partierna. Moderaterna har tappat väljare till Centerpartiet och även till Sverigedemokraterna. Centerpartiet tar också väljare från Miljöpartiet. Liberalerna får 4,7% (-0,3) och Kristdemokraterna 4,2% (-0,5). Sammantaget minskar Alliansen till 39,3 (-0,5).

Inom det Rödgröna blocket noterar vi förutom Socialdemokraternas tillbakagång, att Miljöpartiet fortsatt ligger stadigt under 4%. Miljöpartiet som i april månads Väljarbarometern nådde en bottennotering med 2,5% och för två veckor sedan ökade till 2,9%, får i dagens mätning 3,0% (+0,1). Vänsterpartiet ligger i princip still med 7,2% (+0,3). Det Rödgröna blocket samlar 35,9% (-0,4), vilket i stort alltså förklaras av Socialdemokraternas tillbakagång.

Sverigedemokraterna är fortsatt näst största parti efter Socialdemokraterna och samlar stadigt var femte väljare och får i denna mätning 20,8% (+0,1). De väljarflöden vi ser innebär att Sverigedemokraterna tappar väljare framförallt till Socialdemokraterna.

Alliansen (39,3%) har ett fortsatt övertag över det Rödgröna blocket (35,9) med 3,4 procentenheter.

Andelen osäkra väljare är 9,9% (+0,6).

Läs rapporten här: väljarbarometer 19 maj 2017

Läs hela tidsserien här: Väljarbarometer historik

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 034 intervjuer under perioden 10 maj – 17 maj, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018