Väljarbarometer 22 oktober 2015

Väljarbarometer-white-private-trans

I oktober månads väljarbarometer går kristdemokraterna framåt och nästan fördubblas. Intervjuerna är genomförda 12-20 oktober, dvs direkt efter att kristdemokraternas riksting avslutades där Decemberöverenskommelsen röstades ned och övriga allianspartier förklarade att den nu var upphävd. Det har funnits ett kraftigt motstånd mot decemberöverenskommelsen inom alliansen och en åsikt att den mest gynnar regeringen eller sverigedemokraterna.

I slutet av fältperioden hade moderaterna sin stämma, där beslut fattades kring tillfälliga uppehållstillstånd och möjlighet för kommunerna att införa förbud för tiggeri. Moderaterna når i denna mätning sitt lägsta resultat sedan riksdagsvalet. Centerpartiet och folkpartiet står stilla sedan förra mätningen i slutet av september.

Sverigedemokraterna tappar något för andra mätningen och uppgången som har pågått sedan riksdagsvalet har nu avstannat.

Socialdemokraterna har vunnit något i opinionen sedan bottennoteringen i början av september. Sedan dess har budgeten presenterats och flyktingkrisen fört Stefan Löfven ut på en mer europeisk arena. Miljöpartiet ligger still i opinionen, medan vänsterpartiet tappar sympatisörer, främst till socialdemokraterna.

Ser vi vidare till flödena är det tydligaste mönstret att kristdemokraterna framförallt tar väljare från moderaterna samt yngre väljare och män. I övrigt rör sig väljarna inom respektive block och där sd tappar något till kd. Väljarkåren är rörlig och opinionen kan svänga ytterligare i spåren av den nu övergivna decemberöverenskommelsen och de politiska beslut som är på gång inom migration t ex.

Läs rapporten här: väljarbarometer oktober, 2015

Läs artikeln i Aftonbladet här

Läs Lena Mellins kommentar här

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018