Väljarbarometer 3 maj 2017

Väljarbarometer-white-private-trans

Skärmavbild 2017-05-03 kl. 10.42.47I Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för maj månad avstannar Moderaternas tapp för första gången sedan augusti månad 2016. Då noterade Moderaterna 24,6% och har sedan dess backat till 16,8% i april. I denna mätning får moderaterna samma resultat, 16,8%. Anna Kinberg Batra kommenterar undersökningen här. Denna väljarbarometer är gjord under perioden 24 april  – 1 maj, mätperioden inleddes alltså drygt två veckor efter terrorattentatet i Stockholm. Mätningen dessförinnan var också i sin helhet gjord efter terrorattentatet och visade en uppgång för socialdemokraterna på 2,6 procentenheter till 28,3%. I denna mätning backar socialdemokraterna något till 26,5% (-1,6), vilket inte är oväntat. Det brukar vara så att väljarna kortsiktigt sluter upp bakom det statsbärande partiet när kriser inträffar, vilket det ser ut som att vi ser här.

Centerpartiet fortsätter återigen att öka och noterar 13,3% (+0,8) och har mer än fördubblats sedan Annie Lööf kom tillbaka från föräldraledigheten i slutet av mars förra året. Idag skiljer det 3,5 procentenheter mellan de två partierna. Moderaterna har tappat väljare till Centerpartiet och även till Sverigedemokraterna. Centerpartiet tar också väljare från Miljöpartiet. Liberalerna får 5,0% (+0,6) och Kristdemokraterna 4,7% (+0,1). Sammantaget ökar Alliansen till 39,8 (+1,5).

Inom det Rödgröna blocket noterar vi förutom Socialdemokraternas tillbakagång, att Miljöpartiet fortsatt ligger stadigt under 4%. Miljöpartiet som i förra Väljarbarometern nådde en bottennotering med 2,5%, får i dagens mätning 2,9% (+0,4). Vänsterpartiet ligger i princip still med 6,9% (+0,2). Det Rödgröna blocket samlar 36,3% (-1,2), vilket i stort alltså förklaras av Socialdemokraternas tillbakagång.

Sverigedemokraterna är fortsatt näst största parti efter Socialdemokraterna och samlar stadigt var femte väljare och får i denna mätning 20,7% (-0,5). De väljarflöden vi ser innebär att Sverigedemokraterna tappar väljare framförallt till Socialdemokraterna.

Andelen osäkra väljare är 9,3% (-1,6).

Läs rapporten här: väljarbarometer 3 maj 2017

Läs hela tidsserien här: Väljarbarometer historik

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 200 intervjuer under perioden 24 april – 1 maj, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018