Väljarbarometer 30 juni 2018

Väljarbarometer-white-private-trans

Socialdemokraterna och Moderaterna har det fortsatt motigt i opinionen, medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet skördar framgångar visar väljarbarometern som publiceras i Aftonbladet idag. Endast 3,4 procentenheter skiljer de tre största partierna åt. Socialdemokraterna får 23,9% (-0,6), Moderaterna 20,6% (-1,4) och Sverigedemokraterna 20,5% (1,0) och är därmed jämnstora. Vänsterpartiet ökar till 8,9% (+0,7).

Moderaterna fortsätter att tappa och backat 4 procentenheter sedan januari i år. Sverigedemokraterna fortsätter att gå framåt och har ökat 4,9 procentenheter under samma period. Sverigedemokraternas ökning och Moderaternas tapp är dock inte kommunicerande kärl. En del M-sympatisörer går visserligen till Sd, men flera uppger också att de väljer att stödrösta på de två allianspartier som ligger runt 4-procentspärren, Kristdemokraterna och Liberalerna, för att försöka säkra en Alliansregering.

Liberalerna ökar således till 5,1% (+0,8) och har ökat 1,5 procentenheter sedan mars månad. Detta är Liberalernas högsta stöd sedan maj 2017 och i närheten av valresultatet 2014 (5,4%).

Kristdemokraterna noterar 4,5% (-0,4) och har en nedåtgående trend sedan boosten partiet fick i samband med Kommun- och Landstingsdagarna då partiet fick en skjuts av väljarna till 5,9%.

Centerpartiet ligger still på 9,5% (+-0,0), vilket är stabilt över valresultatet på 6,1%. Centerpartiet är vinnare denna mandatperiod och framgångarna i opinionen förklaras i stora delar av att man lyckats attrahera yngre, urbana väljare utan att tappa äldre väljare på landsbygden i någon större utsträckning sedan valet 2014.

Socialdemokraterna noterar alltså 23,9%, vilket innebär att partiet tappat 3,4 procentenheter sedan april i år. Tappet av väljare sker åt två håll, dels till Sverigedemokraterna, men även till Vänsterpartiet. När vi frågar väljarna om varför de lämnat Socialdemokraterna handlar skälen bland de som gått till Sverigedemokraterna om besvikelse på brustna vallöften och missnöje med ledningen. Flera tycker att partiet svajar och är missnöjda med regeringssamarbetet med Miljöpartiet. Hanteringen av invandringspolitiken är ett starkt skäl. Andra före detta S-väljare, som istället gått vänsterut och i första hand till Vänsterpartiet nämner bristande solidaritet med utsatta grupper och Socialdemokraterna kommit för nära högerpartierna.

Miljöpartiet ligger still på 3,9% (+-0,0) i jämförelse med föregående månads mätning. Även om resultatet är precis under 4-procent, så är resultatet en bit från valresultatet 2014 på 6,9%.  Det var länge sedan Miljöpartiet tycktes ligga stadigt över 4-procent, vi får gå tillbaka till årsskiftet 2015/2016 för att finna det. Partiet har tappar väljare till Socialdemokraterna (på grund av Mps bristande regeringsduglighet), till Vänsterpartiet (för att V är mer radikala och har bättre flyktingpolitik) och till Centerpartiet (som har en bättre grön politik).

Vänsterpartiet ökar till 8,9% (+0,7). Partiet har ökat 2,4 procentenheter sedan april och merparten av väljarna kommer från Socialdemokraterna. Vänsterpartiet har skördat framgångar genom att stå utanför regeringen och har ökat 3,2 procentenheter sedan valet 2014 då partiet fick 5,7%.

Alliansen samlar 39,7% av rösterna och De Rödgröna 36,7%, vilket innebär att Alliansen har ett fortsatt övertag om 3 procentenheter (-1,1 procentenheter).

Feministiskt Initiativ noterar 1,4% (-0,1) och Övriga partier får 1,7% (-0,1), vilket innebär att dessa partier som inte har riksdagsplats idag sammantaget har ett stöd på 3,1% (-0,2). Andelen osäkra är 6,2% (-0,5).

Läs rapporten för Väljarbarometer här: väljarbarometer juni 2018

Läs hela historiken här: Väljarbarometer historik

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizio opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 076 intervjuer under perioden 20-26 juni, 2018 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Läs mer om vår metod här.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018