Miljöpartiet hamnar för andra mätningen i rad under 4-procentspärren och fortsätter därmed sin nedåtgående trend sedan mars 2016. Då noterade partiet 4,8 procent och får i denna mätning 3,2 procent. Detta visar Aftonbladet/Inizios väljarbarometer som publiceras idag. I riksdagsvalet 2014 fick miljöpartiet 6,9 procent och dagens siffror innebär att partiet mer än halverats sedan valet. Var tredje väljare som röstade på miljöpartiet i riksdagsvalet 2014 uppger idag att de är osäkra. Det finns också ett flöde till socialdemokraterna och vänsterpartiet samt något till centerpartiet.
Sverigedemokraterna backar 1,6 procentenheter till 17,9% och tappet sker till s och m framförallt. Sverigedemokraterna noterar därmed sin lägsta siffra sedan juni 2015.
Socialdemokraterna ökar något (0,7 procentenheter) till 26,1 och även vänsterpartiet ökar (1,4 procentenheter) till 9,4%. Socialdemokraterna tar alltså väljare från sverigedemokraterna, men tappar också en del till vänsterpartiet.
Inom alliansen ser vi små rörelser och noterar framförallt att moderaterna ökar något (+0.9 procentenheter) till 24,6% som en följd av att partiet tar väljare från sverigedemokraterna samt att kristdemokraterna tappar (-1.0 procentenhet) till 3,8%. Liberalerna ligger i princip still (+0,3 procentenheter) och noterar 4,5% och det gör även centerpartiet (+0,4 procentenheter) och når 8,3%.
Alliansen (41,2 procent) har fortsatt övertag över det rödgröna blocket (38,6 procent) med 2,6 procentenheter, vilket dock en minskning med 1,0 procentenheter sedan förra mätningen i juni.
Andelen osäkra väljare är 8,0%.
Läs hela rapporten här: väljarbarometer augusti 2016
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 041 intervjuer under perioden 10 augusti – 18 augusti, 2016 och är genomförd som en webbundersökning.
Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.