Väljarbarometer februari 2016

Väljarbarometer-white-private-trans

Sverigedemokraterna backar något i Aftonbladet/Inizios Väljarbarometer i februari och Moderaterna och Socialdemokraterna går samtidigt något framåt. Det innebär att gapet ökar mellan de tre största partierna där Socialdemokraterna är fortsatt största parti med 24,5 procent av väljarna, återigen följt av Moderaterna 22,4 procent och Sverigedemokraterna som tredje största parti med 20,9 procent. Sverigedemokraterna  tappar väljare i stort sett endast till Moderaterna och Socialdemokraterna.

I februari månads mätning  backar Vänsterpartiet till 6,6 procent och Miljöpartiet ligger i princip still (-0,1% jämfört med januari) och når sitt lägsta resultat sedan valet på 4,5 procent. Miljöpartiet tappar väljare framförallt till Vänsterpartiet, Socialdemokraterna samt Centerpartiet. Rörelserna för övriga partier är små.

Skillnaden mellan blocken ökar något och Alliansen leder över det rödgröna blocket med 4,5 procentenheter. Andelen osäkra väljare är 8,5 procent.

Läs hela väljarbarometern här: väljarbarometer februari 2016

Läs artikeln i Aftonbladet här

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 073 intervjuer under perioden 07 – 17 februari 2016 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018