Väljarbarometer januari 2017

Väljarbarometer-white-private-trans

Skärmavbild 2017-01-19 kl. 09.23.07Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för januari 2017 visar idag att Centern når sitt högsta väljarstöd i vår mätserie sedan valet 2014 med 9,7%. Centerna tar väljare framförallt från Moderaterna och Miljöpartiet. Moderaterna har tappat under stöd under hela hösten, sammanlagt 3,3 procentenheter och får i denna mätning 21,3% av väljarstödet. De väljare Moderaterna tappar har inte bara gått till Centern utan även till Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna ökar sitt väljarstöd ytterligare och når i denna mätning 21,5%. Övriga allianspartier ligger i princip still, KD når i denna mätning 3,7% och L 4,7%.

Socialdemokraterna ligger still i opinionen och har idag stöd av 25,8% av väljarna. Miljöpartiet ökar något och får 4,3% av väljarstödet och Vänsterpartiet 6,9%.

Aftonbladet/Inizios mätning om de politiska frågor som svenska folket tycker är viktigast är flykting & invandring samt lag & ordning, två frågor där Sverigedemokraterna har profilerat sig hårt och där framförallt Moderaterna uppenbarligen inte nått fram. När det gäller det sakpolitiska ägandet kring flykting & invandring upplever inte heller väljarna att Moderaterna har den bästa politiken för detta område, utan det är främst Sverigedemokraterna som upplevs äga denna fråga.  På andra plats. men långt efter är det Socialdemokraterna och Centerpartiet som svenskarna upplever ha bäst politik och dessa partier har ju en annan hållning än den som Moderaterna utmanar Sverigedemokraterna med.

Sammantaget minskar Allianspartierna 0,3 procentenheter jämfört med föregående mätning till 39,4% och avståndet är därmed i princip oförändrat till det Rödgröna blocket som tappar något och får 37,0%.

Andelen osäkra väljare är 8,6 procent.

Läs rapporten här: väljarbarometer januari 2017

Läs hela tidsserien här: Väljarbarometer historik

Läs också Lena Mellins analys.

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2048 intervjuer under perioden 9 – 17 januari, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018