Väljarbarometer januari 2019

Väljarbarometer-white-private-trans

Vänsterpartiet går framåt till 9,7% (+2,0) och tar väljare från Socialdemokraterna som backar till 28,2% (-1,6), den lägsta nivån sedan Riksdagsvalet. Det visar väljarbarometern som publiceras i Aftonbladet idag.  Intervjuerna är genomförda 16-23 januari, dvs sedan Jonas Sjöstedt (V) meddelat att Vänsterpartiet släpper fram Löfven som statsminister och det därmed blev klart med en ny regering med S och Mp med en särskild överenskommelse tillsammans med C och L.

Den historiskt utdragna regeringsbildningen markerade därmed sitt slut när Löfven röstades fram som statsminister på fredagen den 18 januari. Måndagen den 21 januari presenterade Löfven sin S och Mp-regering. Flera stora händelser alltså under fältperioden då undersökningen genomfördes.

Kristdemokraterna och Centerpartiet är lika stora i denna mätning med 8,3%. Rörelserna är dock obetydliga, KD ökar med 0,1 procentenheter och Centerpartiet minskar med lika mycket, 0,1 procentenheter. Miljöpartiet når 3,9% (-0,4) och hamnar återigen under 4%-spärren tillsammans med Liberalerna som tycks för tillfället parkerat sig där. L noterar i denna mätning 3,2% (0,0). Partiet fick 5,5% i riksdagsvalet och har tappat väljare sedan dess, i stort sett helt till M.

Moderaterna noterar 19,0% (+0,7) och har sedan valet legat under valresultatet på 19,8%. Partiet tappar väljare framförallt till KD och tar väljare från L.

Sverigedemokraterna får 18,4% (-0,4), vilket är en ökning jämfört med valresultatet på 17,5%. SD tar väljare från M och tappar väljare till KD.

Övriga partier samlar 1,2% (-0,3) och andelen osäkra väljare är 5,2% (-0,1).

Ta del av rapporten här: väljarbarometer januari 20190124

Ta del av historiken här: Väljarbarometer historik

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 089 intervjuer under perioden

16-23 januari, 2019 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Inizio redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin@inizio.se

 

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018