Väljarbarometer mars 2017

Väljarbarometer-white-private-trans

Skärmavbild 2017-03-16 kl. 08.19.03I Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för mars månad fortsätter Moderaterna att tappa väljarstöd för sjunde månaden i rad och når idag 17,6% (-2,2), vilket är det lägsta väljarstödet sedan riksdagsvalet 2014.  Sedan Anna Kinberg Batra i januari aviserade att Moderaterna är redo att gå fram med en gemensam alliansbudget, vilket därmed skulle innebära att man försöker fälla regeringen med Sverigedemokraternas hjälp och även meddelade att moderaterna vill börja samarbeta med Sverigedemokraterna i utskotten har moderaterna tappat 3,7 procentenheter. I och med denna mätning har moderaterna tappat en fjärdedel av väljarstödet sedan riksdagsvalet 2014.

Moderaternas tapp sker framförallt till Centern och Sverigedemokraterna. Två partier som har avsevärt olika hållning i frågor som rör framförallt flykting och invandringspolitiken. Centern fortsätter därmed att öka och når sitt högsta väljarstöd i vår mätserie sedan valet 2014 med 12,1% (+1,2). Centerna tar väljare framförallt från Moderaterna och Miljöpartiet. Övriga allianspartier ökar något, KD når i denna mätning 4,0% (-0,2) och L 4,7% (-0,7). Sammantaget innebär det att Alliansen tappar i förhållande till förra mätningen och får 38,4% (-1,9) av väljarstödet. Trots detta och moderaternas nedgång skulle Anna Kinberg Batra troligen bli statsminister om det vore val idag.

Sverigedemokraterna ökar något i denna mätning jämfört med februari månad, 22,2% (0,7) och tangerar därmed sin högsta notering sedan riksdagsvalet. Vi ser i underlaget att partiet tar väljare från Moderaterna, men att man också tappar till dem, vilket i denna mätning trots allt innebär ett nettoflöde till sd.

Socialdemokraterna ökar något och har idag stöd av 25,7% (0,7) av väljarna. Miljöpartiet minskar något och får 3,1%  (-0,6) av väljarstödet, vilket är den lägsta siffra som uppmätts under mandatperioden och innebär också att partiet mer än halverats sedan riksdagsvalet. Miljöpartiet tappar främst till Centern och Socialdemokraterna.  Vänsterpartiet ligger i princip still och når i denna mätning 7,1% (-0,2). Sammantaget får det Rödgröna blocket 35,9% (-0,1), varav regeringspartierna får 28,8%.

Andelen osäkra väljare är 8,1 procent (-0,7).

Läs rapporten här: väljarbarometer mars 2017

Läs hela tidsserien här: Väljarbarometer historik

Läs också Lena Mellins analys.

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 304 intervjuer under perioden 8-14 mars, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018