Väljarbarometer november 2016

Väljarbarometer-white-private-trans

Skärmavbild 2016-11-16 kl. 07.45.05Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för november 2016 visar idag att sverigedemokraterna fortsätter att öka för tredje mätningen i rad och får 21,5%. Det innebär en ökning sedan augusti på 3,6 procentenheter. Samtliga partier tappar till sd, men det främsta tappet sker från moderaterna och kristdemokraterna.

Moderaterna tappar för fjärde mätningen i rad och noterar 22,0%, vilket innebär att de alltså är jämnstora med sd. Kristdemokraterna ligger fortsatt under 4-procentspärren med 3,5 procent i denna mätning. Centern (8,6%) och liberalerna (4,1%) ligger i princip still.

Socialdemokraterna noterar 25,6% och vilket är en nivå som partiet etablerat sig kring det senaste halvåret, men under valresultatet på 31.0%. Miljöpartiet får 4,2%, samma resultat som i oktober och en svag ökning sedan bottennoteringen i augusti (3,2%). Vänsterpartiet når 8,0%, i princip oförändrat sedan oktober och klart över valresultat.

Tittar man på väljarflödena sker rörelser inom respektive block. Såväl allianspartierna och s tappar till sd. Störst tapp sker alltså från m och kd, men även övriga rödgröna partier tappar till sd, snarare än till alliansen om de rör sig utanför blocket.

Sammantaget backar allianspartierna 2,1 procentenheter jämfört med föregående mätning till 38,2% och är därmed jämnstora med det rödgröna blocket som får 37,8%. Andelen osäkra väljare är 8,0 procent.

Läs rapporten här: väljarbarometer november 2016

Läs också Lena Mellins analys.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 051 intervjuer under perioden 7 november – 15 november, 2016 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Läs Inizios hela tidsserie sedan riksdagsvalet 2014: Väljarbarometer historik

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018